Επίδραση καλλιεργειών στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αγελαδινού και γίδινου επιδορπίου γιαουρτιού

Περίληψη

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την ανθρώπινη διατροφή. Από αρχαιοτάτων χρόνων το γάλα καταναλώνεται σε διάφορες μορφές. Μια από τις πλέον διαδεδομένες είναι το γιαούρτι. Στην αγορά κυκλοφορούν πλέον πολλά διαφορετικά προϊόντα γιαουρτιού καθώς η τεχνολογία παρασκευής τους έχει εξελιχθεί σημαντικά. Δεδομένης της μεγάλης εμπορικής σημασίας του γιαουρτιού, διεξάγονται συνεχώς μελέτες με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη νέων προϊόντων με βελτιωμένα οργανοληπτικά, φυσικοχημικά και προβιοτικά χαρακτηριστικά. Στην παρούσα διδακτορική διατριβή εξετάστηκαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επιδορπίων γιαουρτιού από αγελαδινό και γίδινο γάλα με τη χρήση διαφόρων θερμόφιλων καλλιεργειών (ήπια, κλασσική, όξινα), προβιοτικών και διαφόρων προσθέτων γεύσης (βανίλια, λεμόνι, πορτοκάλι, και μαστίχα) και με προβιοτικά. Τα δείγματα αναλύθηκαν ως προς τα φυσικοχημικά τους χαρακτηριστικά (pH, λιπαρά, ολικά στερεά, πρωτεΐνες, περιεκτικότατα σε λακτόζη,), τα μικροβιολογικά τους χαρακτηριστικά, ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Dairy products are especially important for the human diet. From ancient times milk is consumed in various forms. One of the most common is yogurt. There are many different yogurt products on the market as their manufacturing technology has improved significantly. Given its great commercial importance, studies are constantly being conducted, aiming to develop new products with improved organoleptic, physicochemical, and health-benefitting properties.In the present doctoral thesis, the quality characteristics of dessert yogurts from cow and goat milk using various thermophilic starter cultures (mild, classic, acidic), probiotics and various flavor additives (vanilla, lemon, orange, and mastic gum) were investigated. The samples were analyzed for their physicochemical characteristics (pH, fat, total solids, proteins, lactose content syneresis, water holding capacity), microbiological characteristics, rheological characteristics (elastic modulus (G'), viscous modulus (G'') and tanδ) and t ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/51239
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/51239
ND
51239
Εναλλακτικός τίτλος
Effect of cultures on the quality characteristics of cow and goat dessert yogurts
Συγγραφέας
Παπαϊωάννου, Γεωργία (Πατρώνυμο: Μιχαήλ)
Ημερομηνία
2022
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Τομέας Βιομηχανικής Χημείας και Χημείας Τροφίμων. Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Κοντομηνάς Μιχαήλ
Μπαδέκα Αναστασία
Κονδύλη Ευθυμία
Μοάτσου Γκόλφω
Μποσνέα Λουλούδα
Δημητρέλη Γεωργία
Γούλας Αθανάσιος
Θωμάρεϊς Απόστολος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Χημεία, άλλοι τομείς
Λέξεις-κλειδιά
Επιδόρπιο γιαουρτιού; Καλλιέργειες εκκίνησης; Προβιοτικά
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)