Ελληνικά εστιατόρια στο Βερολίνο: πολυαισθητηριακότητα και μυθοπλασία στην εμπειρία της εθνοτικής κουζίνας

Περίληψη

Το θέμα της διατριβής αναπτύσσεται μέσα από μια θεώρηση που συνδυάζει το πεδίο των Εικαστικών Τεχνών – όπως αυτό συνδέεται ολοένα και περισσότερο με ζητήματα που αφορούν τον δημόσιο και ημιδημόσιο χώρο και διάλογο - με τα γνωστικά πεδία της Πολιτισμικής Θεωρίας και του Υλικού Πολιτισμού. Η διεπιστημονική αυτή προσέγγιση (interdisciplinarity) εισάγει μια πολυδιάστατη οπτική σε μια έρευνα που σχετίζεται με την ανάλυση και κατανόηση των χώρων κατανάλωσης και ελεύθερου χρόνου. Η εργασία συλλέγει στοιχεία σχετικά με τον ιστορικό προσδιορισμό του φαινομένου των ελληνικών εστιατορίων του Βερολίνου και κυρίως στοιχεία σχετικά με τη σύγχρονη ύπαρξή του. Μέσα από την ταξινόμηση του υλικού της επιτόπιας έρευνας, η οποία έλαβε χώρα όλο το 2015, αναγνωρίζονται κοινά γνωρίσματα και κριτήρια που συγκροτούν μια ενιαία κατηγορία· ορίζονται τα χαρακτηριστικά του “τυπικού” ελληνικού εστιατορίου του Βερολίνου, όπως αυτό κυριαρχεί ακόμα και σήμερα. Τα χαρακτηριστικά αυτά αφορούν στα σκηνοθετικά στοιχεία τω ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The dissertation is developed through a view that combines Fine Arts - as it increasingly associates with issues related to public and semi-public space and dialogue - with Cultural Studies and Material Culture. This interdisciplinary approach introduces a multidimensional perspective to a topic involves the analysis and understanding of consumption and leisure. Data on the historical course and definition of the phenomenon of Greek restaurants in Berlin is collected, with a focus on data on its modern existence. The material of the on-site research, which took place throughout 2015, reveals common features and criteria that form a single category; the characteristics of the “typical” Greek restaurant in Berlin are defined and listed. These characteristics concern the inscenated elements of the spaces. Specifically : a) their sensory perception individually (taste/ gastronomic or scenography/ audiovisual), b) the overall multisensory experience. Behaviours in the spaces are also includ ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/46592
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/46592
ND
46592
Εναλλακτικός τίτλος
Greek restaurants in Berlin: multisensoriality and mythmaking in the experience of the ethnic cuisine
Συγγραφέας
Βενέρη, Εριφύλη (Πατρώνυμο: Ηλίας)
Ημερομηνία
2019
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Πολυτεχνική. Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Εξεταστική επιτροπή
Γιαννίση Φοίβη
Λαλιώτου Ιωάννα
Ψυχούλης Αλέξανδρος
Κοτιώνης Ζήσης
Δέλτσιου Ελευθερία
Καριοφύλλης Πολύδωρος
Τζιρτζιλάκης Γεώργιος
Επιστημονικό πεδίο
Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες
Τέχνες (Τέχνες, Ιστορία της Τέχνης, Ερμηνευτικές Τέχνες, Μουσική)
Άλλες Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Εθνοτική μειονότητα; Εθνοτική κουζίνα; Εμπειρία; Μυθοπλασία; Μετανάστευση
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
2 τ. (378, 202 σ.), εικ., πιν., χαρτ., σχημ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)