Παρακολούθηση της ωρίμανσης των οίνων με εναλλακτικές αναλυτικές χημικές μεθόδους: προοπτικές και προκλήσεις
Περίληψη
Η ωρίμανση του οίνου είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει πολυάριθμες χημικές αντιδράσεις οι οποίες τελικά επηρεάζουν την ποιότητά του. Οι αντιδράσεις αυτές σχετίζονται άμεσα με τον τύπο του μέσου που έρχεται σε επαφή με τον οίνο, αλλά και με τη διάρκεια της ωρίμανσης. Καθώς δεν υπάρχει κάποια χημική ανάλυση που να παρέχει απαντήσεις σχετικά με τον βέλτιστο χρόνο ωρίμανσης, η απόφαση αυτή βασίζεται κυρίως στο βαθμό αύξησης της στυπτικότητας του οίνου, ενώ η διάρκεια ωρίμανσης, το είδος και τα χαρακτηριστικά του περιέκτη ωρίμανσης σε πολλές χώρες ρυθμίζεται από τη νομοθεσία. Ο σκοπός αυτής της διατριβής ήταν να αξιολογηθεί η πιθανότητα χρήσης της φασματοσκοπίας υπερύθρου με μετασχηματισμό Fourier (FT-IR) στον έλεγχο αυθεντικότητας οίνων ανάλογα με το είδος του περιέκτη και το χρόνου ωρίμανσης, και παράλληλα να γίνει περισσότερο κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο το είδος του περιέκτη επηρεάζει την αίσθηση στυπτικότητας. H φασματοσκοπία υπερύθρου με μετασχηματισμό Fourier έχει α ...
περισσότερα
Περίληψη σε άλλη γλώσσα
Wine maturation is a complex procedure that involves numerous chemical reactions, which ultimately have an effect on wine quality. These reactions are gravely influenced by the type of medium in contact with the wine, but also by the time of contact. As there is no chemical analysis to provide answers on the optimum time of maturation, this decision is based mostly on the increase of astringency of the wine, while in some countries there are strict regulations regarding the time of maturation, the types of wood allowed in wine maturation as well as the use of oak chips. The objective of this study was to evaluate the feasibility of Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FT-IR) in wine authentication during maturation in terms of type of container and time of contact and to deepen our knowledge on the way the type of container affects the astringency sensation. FT-IR has been highlighted as a valuable tool for classification purposes, and its simple and cost-effective nature makes it ...
περισσότερα
Κατεβάστε τη διατριβή σε μορφή PDF (2.84 MB)
(Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μετά από δωρεάν εγγραφή)
|
Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.
|
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.