Η επίδραση της ψυχολογικής κατάστασης και των διατροφικών συνηθειών στη μεσοπρόθεσμη θνητότητα και τα καρδιαγγειακά συμβάματα σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια

Περίληψη

Ο όρος καρδιακή ανεπάρκεια (ΚΑ) χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να περιγράψουμε την ανικανότητα της καρδιάς να διατηρήσει την κυκλοφορία του αίματος σε επίπεδο ανάλογο με τις μεταβολικές απαιτήσεις των ιστών, ή αν το κατορθώνει, αυτό επιτυγχάνεται με τίμημα την υψηλή πίεση πλήρωσης. Το σύνδρομο της ΚΑ προκύπτει σαν τελικό αποτέλεσμα διαφόρων νόσων. Η αιτιολογία της ΚΑ κατά σειρά συχνότητας όπως προκύπτει από μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες είναι η στεφανιαία νόσος, η αρτηριακή υπέρταση, οι βαλβιδοπάθειες και άλλες όπως οι μυοκαρδιοπάθειες, οι αρρυθμίες κλπ. Σημαντικό ποσοστό κατέχουν όμως και οι άγνωστες μη αναγνωρίσιμες αιτίες. Η παραδοσιακή μεσογειακή δίαιτα χαρακτηρίζεται από υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης, φυτικών ινών με κατανάλωση οσπρίων, φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, ξηρών καρπών και πολυακόρεστων λιπιδίων και η συνδρομή της στην μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου είναι γνωστή [30, 31]. Από την άλλη η δίαιτα DASH χαρακτηρίζεται από κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δη ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Heart failure (HF) is a clinical syndrome characterised by typi- cal symptoms (such as breathlessness etc) that may be accompanied by signs (such as pulmonary crackles and peripheral oedema), caused by a structural and/or functional cardiac abnormality, resulting in a reduced cardiac output and/or elevated intracardiac pressures at rest or during stress [1]. Coronary Artery Disease remains its common- est cause [2]. HF represents a major public health issue with increas- ing prevalence despite the latest therapeutic advances. Recent data shed light on the role of diet in HF pathophysiology and prognosis. In specific, the Mediterranean diet which is rich in fruit, vegetables, legumes, whole grains, fish and low-fat dairy products, with olive oil being the principal source of fat, is well-known for its beneficial effect in reducing cardiovascular disease burden [3,4].The purpose of this prospective study was to investigate the out- comes in a group of patients presenting with ischemic he ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/45870
ND
45870
Εναλλακτικός τίτλος
The effect of diet, lifestyle and psychological factors in the prognosis of ischemic heart failure
Συγγραφέας
Σαλούρου, Μαρία Αθανάσιος
Ημερομηνία
2019
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Ιατρικής
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική & Επιστήμες Υγείας
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά
Καρδιακή ανεπάρκεια; Μεσογειακή διατροφή; Διατροφή στην καρδιακή ανεπάρκεια; Κατάθλιψη στην καρδιακή ανεπάρκεια; Κατανάλωση καφέ
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
167 σ., πιν., σχημ., γραφ.