Διατροφική πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών σε αντιπροσωπευτικό δείγμα παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα: πανελλαδική μελέτη διατροφής και υγείας

Περίληψη

Γενική Επισκόπηση: Η παιδική και εφηβική ηλικία αποτελούν κρίσιμα στάδια της ζωής κατά τη διάρκεια των οποίων οι απαιτήσεις σε βιταμίνες και μέταλλα αυξάνονται σημαντικά προκειμένου να διασφαλιστεί η βέλτιστη ανάπτυξη και να προληφθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Επιπρόσθετα, αναπτύσσονται οι διατροφικές συνήθειες κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, και τείνουν να παραμένουν στα μεταγενέστερα στάδια της ζωής. Αυτές οι πληροφορίες τονίζουν τη σημασία να παρακολουθηθεί η διατροφική κατάσταση των παιδιών και των εφήβων. Προκειμένου να σχεδιαστούν αποτελεσματικές διατροφικές παρεμβάσεις, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια τρόφιμα συνεισφέρουν στην πρόσληψη των μικροθρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, παρόλο που η παράλειψη του πρωινού συσχετίζεται με φτωχή ποιότητα διατροφής μεταξύ παιδιών και εφήβων, δεν έχουν διερευνηθεί οι συσχετίσεις για άλλα διατροφικά μοντέλα (όπως μοντέλα γευμάτων και σνακ). Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο συσχετίζονται τα διατροφικά μοντέλα με την ποιότητα ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Background: Childhood and adolescence are crucial periods of life during which the requirements for vitamins and minerals increase substantial in order to ensure optimal growth and prevent negative implications to health. Moreover, dietary habits are developed in childhood and adolescence and tend to remain through later stages of life. This information highlights the importance of monitoring nutritional status in childhood and adolescence. To help design effective dietary interventions, it is important to know what foods contribute to micronutrient intakes. Additionally, skipping breakfast is associated with poorer diet quality among children and adolescents, but evidence of associations for other eating patterns (e.g., meal and snack patterns) is scarce. An understanding of how eating patterns are associated with diet quality is needed to inform public health policy makers.Objectives: The purposes of this thesis were to: (a) provide updated estimates of the usual intake of 20 micronu ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/45524
ND
45524
Εναλλακτικός τίτλος
Micronutrient intakes in a representative sample of Greek children and adolescents: the hellenic national nutrition and health survey
Συγγραφέας
Μητσοπούλου, Αναστασία - Βασιλική Ιωάννης
Ημερομηνία
2019
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Τροφίμων Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου
Εξεταστική επιτροπή
Ζαμπέλας Αντώνιος
Καψοκεφάλου Μαρία
Παναγιωτάκος Δημοσθένης
Μανιός Ιωάννης
Πολυχρονόπουλος Ευάγγελος
Ραλλίδης Λουκιανός
Δροσινός Ελευθέριος
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική & Επιστήμες Υγείας
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά
Μικροθρεπτικά συστατικά; Συνήθης πρόσληψη; Γεύματα και σνακ; Παιδιά; Έφηβοι
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
180 σ., πιν., γραφ.