Μελέτη βιοχημικών, καταλυτικών και δομικών μεταβολών φυτικών ενζύμων σε συνθήκες υπερυψηλής πίεσης

Περίληψη

Αντικείμενο της παρούσας εργασίας ήταν η μελέτη της επίδρασης τριών παραμέτρων, της πίεσης, της θερμοκρασίας και του χρόνου, στα βιοχημικά, καταλυτικά και δομικά χαρακτηριστικά ενζύμων που προέρχονται από φυτικές πηγές, όπως οι πηκτινομεθυλεστεράσες και οι κυστεϊνικές πρωτεϊνάσες. Για την επίτευξη των στόχων της διδακτορικής διατριβής, πραγματοποιήθηκε αρχικά μελέτη κινητικής απενεργοποίησης των πηκτινολυτικών και πρωτεολυτικών ενζύμων προερχόμενα από διάφορες φυτικές πηγές με την τεχνολογία της ΥΠ. Τα ληφθέντα αποτελέσματα επαλήθευσαν την τάση που φαίνεται σε μελέτες της διεθνούς βιβλιογραφίας, ότι η διαφορετικότητα της πηγής προέλευσης των ενζύμων επηρεάζει σημαντικά τα χαρακτηριστικά της κινητικής απενεργοποίησης αυτών με την τεχνολογία της ΥΠ.Επιλέχθηκαν για περαιτέρω μελέτη της δομής ένζυμα (πηκτινολυτικά και πρωτεολυτικά) με διαφορετική συμπεριφορά κατά την απενεργοποίηση με ΥΠ. Ακολούθησε απομόνωση και καθαρισμός των μελετώμενων ενζύμων με τεχνικές χρωματογραφικού διαχωρισμού. Σ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In food industry, the main issue with regards the endogenous plant pectinolytic and proteolytic enzymes is the control of the non desirable pectin hydrolysis during juicing and the control of the extent of proteolysis when applied as milk clotting agents, respectively. The objective of this work was the investigation of the effect of High pressure (HP) on a wide range of PMEs and proteolytic enzymes from various sources. Different behaviour (HP inactivation) was observed for same enzymes of different sources. This was further investigated through structural studies of the inactivated enzymes. The obtained results led to the elucidation of how the structural changes are correlated to residual enzyme activity and the different mechanism that induces inactivation in thermal and HP processing.The results obtained from the HP inactivation of pectinolytic enzymes were used for the implementation of this technology in the production of fruit juices HP processed at optimal conditions. Sea buck ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/42691
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/42691
ND
42691
Εναλλακτικός τίτλος
Effect of high pressure on the activity and structueal modifications of plant enzymes: application in new food product design
Συγγραφέας
Αλεξανδράκης, Ζαχαρίας (Πατρώνυμο: Στέφανος)
Ημερομηνία
2015
Ίδρυμα
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών. Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Ωραιοπούλου Βασιλική
Κροκίδα Μαγδαληνή
Στοφόρος Νικόλαος
Ταούκης Πέτρος
Κέκος Δημήτριος
Νούνεσης Γεώργιος
Τζιά Κωνσταντίνα
Επιστημονικό πεδίο
Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογία
Άλλες Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογίες
Λέξεις-κλειδιά
Τεχνολογία υπερυψηλής πίεσης; Πηκτινομεθυλεστεράσες; Κυστεϊνικές πρωτεάσες; Καθαρισμός ενζύμων; Δομικές μεταβολές; Απενεργοποίηση ενζύμων; Κυκλικός διχρωϊσμός; Ψυχρή παστερίωση
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
9, xxxiv, 359 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)