Μελέτη της εκχύλισης πολυφαινολικών αντιοξειδωτικών ουσιών από φύλλα του φυτού Moringa oleifera, με χρήση βιο-συμβατού καινοφανούς μίγματος χαμηλής θερμοκρασίας μετάβασης

Περίληψη

Το δέντρο M. oleifera είναι ιθαγενές φυτό των Ιμαλαιίων και ευρέως γνωστό λόγω των σημαντικών διατροφικών και φαρμακολογικών ιδιοτήτων του. Σε αυτή τη μελέτη το δέντρο καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μελετήθηκε ως προς την θρεπτική του αξία. Στα φύλλα του βρέθηκε υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και αμινοξέα καθώς και ολικές φαινόλες και φλαβονόλες. Θεωρείται πλούσια πηγή λιπιδίων, μετάλλων, καροτενοειδών και βιταμινών C και Ε. Στο τσάιβοτάνων βρέθηκαν υψηλά επίπεδα σε ολικές φαινόλες και φλαβονόλες.Στη συνέχεια, διερευνήθηκε η εκχύλιση πολυφαινολών από φύλλα M.oleifera, με τη χρήση ενός μείγματος χαμηλής θερμοκρασίας μετάπτωσης (LTTM).Έγινε βελτιστοποίηση της συγκέντρωσης του (CLTTM), της μοριακή αναλογίας (Rmol) γλυκερόλης προς οξικό νάτριο και εκτίμηση της επίδρασης της θερμοκρασίας.Μέγιστη απόδοση φάνηκε να επιτυγχάνεται με χρήση CLTTM = 80% (β /ο) και Rmol =6 ενώ σε συγκριτική αξιολόγηση με αιθανόλη 80% έδειξε ότι το LTTM ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματικό στην εκχύλι ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

M. oleifera is native tree found in the Himalayan, widely known because of itssignificant nutritional and pharmacological properties. In this study, for the first timeM. oleifera tree was cultivated in Greece and was studied for its nutrition value. InM.ο leaves was found high concentration of proteins, amino acids total phenols andflavonols. It is considered a rich source of lipids, ash, minerals, carotenoids, andvitamins C and E. The herbal tea was high in total phenols and flavonols.Subsequently, the extraction of polyphenols from M. oleifera leaves wasinvestigated, using a biomolecule-based low-transition temperature mixture (LTTM).The first step was to optimise LTTM concentration (CLTTM) the molar ratio (Rmol) ofglycerol-to-sodium acetate and to assess the effect of temperature. A maximum yieldin total polyphenols was achieved using a CLTTM = 80% (w/v) and a Rmol = 6 while, ina comparative evaluation using 80% ethanol showed that the LTTM used wassignificantly more efficient in ex ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/42590
ND
42590
Εναλλακτικός τίτλος
Extraction of antioxidant polyphenols from Moringa oleifera leaves using a biomolecule based low transition temperature mixture
Συγγραφέας
Καραγεώργου, Ιωάννα Λεωνίδας
Ημερομηνία
2018
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής
Εξεταστική επιτροπή
Μακρής Δημήτριος
Λαλάς Σταύρος
Γκιαούρης Ευστάθιος
Μουρτζίνος Ιωάννης
Παπανικολάου Σεραφείμ
Κατσανίδης Ευγένιος
Παπαιωάννου Άγγελος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Άλλες Γεωργικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
μελέτη εκχύλισης
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
230 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.