Παράγοντες που επηρεάζουν τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του βασιλικού πολτού των μελισσών Apis mellifera L.

Περίληψη

Ο Βασιλικός Πολτός (ΒΠ) αποτελεί μια αδενώδη έκκριση των υποφαρυγγικών και σιαγονικών αδένων των παραμάνων εργατριών μελισσών που χρησιμοποιείται για την κάλυψη των διατροφικών τους αναγκών. Αποτελεί ένα προϊόν για το οποίο δεν έχουν καθοριστεί ποιοτικά κριτήρια, όπως συμβαίνει για αλλά προϊόντα όπως το μέλι. Στα πλαίσια της παρούσας διατριβής διερευνήθηκαν η επίδραση της τροφοδότησης των μελισσών με διάφορες τροφές (πρωτεϊνικές - υδατανθρακικές) κατά την παραγωγική διαδικασία, των μελισσοκομικών χειρισμών (ηλικία προνύμφης – πρώιμη συλλογή – τροφοδότηση σε διαφορετικές ημέρες από την ημέρα εμβολιασμού), της εποχής παραγωγής του ΒΠ, της γεωγραφικής προέλευσης, της διαφορετικής χρονιάς παραγωγής, των συνθηκών διατήρησης του τελικού προϊόντος και η αλλοίωση του προφίλ των γυρεόκοκκων του ΒΠ από την τροφοδότηση των μελισσιών με γύρη από φυτά διαφορετικής εποχής άνθισης. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ο ΒΠ αποτελεί ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο προϊόν, που τα φυσικοχημικά του χαρακτηριστικά μεταβάλ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Royal Jelly (RJ) is a glandular secretion from the hypopharyngeal and salivary glands of bee workers and it is used in the bees’ nutrition. Unlike other bee hive products such as honey, no quality criteria have been set for RJ. In this dissertation, the influence of different bee-feedings (protein – carbohydrate), the beekeeping managements (larval age - early collection - feeding on different days from grafting day), the season, the geographical origin and the different year of production on RJ samples as well as the storage conditions of the final product were studied. In addition, the alteration of the profile of RJ melissopalynological profile from bee-feedings with bee pollen from plants of different flowering period was researched. The results showed that RJ is a highly sensitive product, with its physicochemical characteristics being changed after different treatments. In particular, the bee-feeding with carbohydrate-rich foods significantly altered the three major RJ sugars (fr ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 11/2020)
Το πλήρες κείμενο της διατριβής είναι διαθέσιμο σε έντυπη μορφή από τη Βιβλιοθήκη Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΚΤ
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/42057
ND
42057
Εναλλακτικός τίτλος
Factors that affect the physicochemical characteristics of honeybees’ royal jelly (Apis mellifera L.)
Συγγραφέας
Κανέλης, Δημήτριος Γεώργιος
Ημερομηνία
2017
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Τμήμα Γεωπονίας. Τομέας Οπωροκηπευτικών και Αμπέλου. Εργαστήριο Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας
Εξεταστική επιτροπή
Τανανάκη Χρυσούλα
Θρασυβούλου Ανδρέας
Χαριζάνης Πασχάλης
Ζώτου Αναστασία
Παπαδόπουλος Ηλίας
Κουλούσης Νικόλαος
Γούναρη Σοφία
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Άλλες Γεωργικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Βασιλικός πολτός
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
238 σ., πιν., γραφ.