Παράμετροι που επηρεάζουν τη χημική σύνθεση της συλλεγόμενης από τις μέλισσες (Apis mellifera L.) γύρης

Περίληψη

Η γύρη είναι ένα προϊόν της κυψέλης το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή θρεπτική και βιολογική αξία για τις μέλισσες αλλά και για τον ίδιο τον άνθρωπο. Γύρη από διαφορετικά φυτά παραλλάσει ως προς τη θρεπτική της αξία και επηρεάζει αντίστοιχα την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα του μελισσιού. Επίσης, διαφορές στη χημική σύσταση της γύρης αποδίδονται και στην επίδραση της διαφορετικής γεωγραφικής προέλευσης. Ωστόσο, η ποιότητα του τελικού παραγόμενου προϊόντος επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό και από τους χειρισμούς που ακολουθεί ο μελισσοκόμος μετά τη συγκομιδή του. Στα πλαίσια της παρούσας διατριβής, μελετήθηκαν διαφορές στο πρωτεϊνικό περιεχόμενο, στη σύνθεση υδατανθράκων, στο λιπιδικό περιεχόμενο και στη σύνθεση λιπαρών οξέων, στην περιεκτικότητα μεταλλικών στοιχείων, καθώς και στο προφίλ πτητικών συστατικών ανάλογα με τη φυτική προέλευση. Όσον αφορά το πρωτεϊνικό περιεχόμενο, αναλύθηκαν 58 αμιγή είδη και ο μέσος όρος ολικών πρωτεϊνών βρέθηκε 20.62%. Προκειμένου να μελετηθεί η επίδραση ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Pollen is a bee product characterized by high nutritional and biological value both for bees and for human beings. Pollen derived from different plants varies in nutritional value and affects accordingly the growth and the productivity of colony. In addition, differences in the chemical composition of pollen are attributed to the effect of the geographic origin. However, the quality of the final product is also affected to a significant extent by the beekeeper's post-harvest treatments. In this dissertation, differences in protein content, carbohydrate composition, lipid content and fatty acid composition, mineral content, as well as the profile of volatile components were studied, according to the botanical origin of pollen. As for protein content, 58 unifloral species were analyzed and the average total protein was 20.62%. In order to study the effect of different botanical origin on the content and composition of carbohydrates, 30 unifloral pollen species were analyzed. The mean of ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 11/2020)
Το πλήρες κείμενο της διατριβής είναι διαθέσιμο σε έντυπη μορφή από τη Βιβλιοθήκη Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΚΤ
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/42058
ND
42058
Εναλλακτικός τίτλος
Parameters affecting the chemical composition of bee-collected pollen (Apis mellifera L.)
Συγγραφέας
Λιόλιος, Βασίλειος Κωνσταντίνος
Ημερομηνία
2017
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Τμήμα Γεωπονίας. Τομέας Οπωροκηπευτικών και Αμπέλου. Εργαστήριο Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας
Εξεταστική επιτροπή
Τανανάκη Χρυσούλα
Θρασυβούλου Ανδρέας
Χαριζάνης Πασχάλης
Παπαϊωάννου Αθανάσιος
Γούναρη Σοφία
Παπαδόπουλος Ηλίας
Μολασιώτης Αθανάσιος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Άλλες Γεωργικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Γύρη μελισσών
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
xiii, 269 σ., πιν., σχημ., γραφ.