Μελέτη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου όπως επηρεάζονται από την καλλιέργεια της ελιάς και τη διαδικασία εξαγωγής

Περίληψη

Στην παρούσα έρευνα μελετήθηκε η επίδραση των δύο εμπορικών υγρών σκευασμάτων (Maxicrop και Kelp-100) που προέρχονται από τα φύκι Ascophyllum nodosum και Ecklonia maxima, αντίστοιχα, μετά το διαφυλλικό ψεκασμό ελαιοδένδρων της ποικιλίας «Λιανολιά Κερκύρας» στα ελαιόδενδρα και το παραγόμενο προϊόν (ελαιόλαδο). Τα σκευάσματα Maxicrop και Kelp-100 εφαρμόστηκαν ως εξής: α) κανένας ψεκασμός– μάρτυρας, β) ψεκασμός με διάλυμα 0,4% Maxicrop (15 Ιουνίου, τέλος ανθοφορίας), γ) ψεκασμός με διάλυμα 0,4% Maxicrop (15 Ιουνίου) και με διάλυμα 0,01% B (25 Ιουνίου), δ) διπλός ψεκασμός με διάλυμα 0,4% Maxicrop (15 Ιουνίου και 15 Ιουλίου), ε) ψεκασμός με διάλυμα 0,2% Kelp-100 (15 Ιουνίου), στ) ψεκασμός με διάλυμα 0,2% Kelp-100 (15 Ιουνίου) και με διάλυμα 0,01%B (25 Ιουνίου), ζ) διπλός ψεκασμός με διάλυμα 0,2% Kelp-100 (15 Ιουνίου και 15 Ιουλίου). Δεν εφαρμόστηκε λίπανση από το έδαφος κατά τη διάρκεια του πειράματος.Συγκεκριμένα, εκτιμήθηκε η θρεπτική κατάσταση των ελαιοδέντρων με τη μέθοδο της φυλλοδιαγν ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The purpose of the present research is to study the effects of two seaweed (Ascophyllum nodosum and Ecklonia maxima) commercial extracts (Maxicrop and Kelp-100) on the nutritional status of the olive oil cultivar ‘Lianolia Kerkyras’ and the quality of the produced olive oil. The liquid commercial extracts Maxicrop (Ascophyllum nodosum) and Kelp-100 (Ecklonia maxima) were applied foliarly to trees of the cultivar ‘Lianolia Kerkyras’, as follows: a) Control, b)Maxicrop (0.4%, 15th of June), c)Maxicrop (0.4 %, on June15th) + B (0.01% onJune25th), d)Maxicrop (0.4% onJune15th) + Maxicrop (0.4 %, on July15th), e)Kelp-100 (0.2%, on June15th, f)Kelp-100 (0.2 %, on June15th) + B (0.01%, on June25th), g)Kelp-100 (0.2%, on June15th) + Kelp (0.2 %, onJuly15th). No other soil fertilization was applied. Specifically, the nutritional status of the trees was estimated according to leaf nutrient analysis and parameters relating to fruit mean weight, maturity index, concentration of specific skin carote ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/41700
ND
41700
Εναλλακτικός τίτλος
Study of the qualitative characteristics of olive oil as influenced by the conditions of cultivation of olive tree and the production process
Συγγραφέας
Ζήκος, Ευάγγελος Κωνσταντίνος
Ημερομηνία
2017
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Τομέας Βιομηχανικής Χημείας και Χημείας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Μπαδέκα Αναστασία
Σταλίκα Κωνσταντίνος
Χατζησαββίδης Χρήστος
Κοντομηνάς Μιχαήλ
Βλεσσίδης Αθανάσιος
Κανελλάκη Μαρία
Μάνος Γεώργιος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Χημεία
Γεωργικές Επιστήμες
Γεωργία, Δασοκομία, και Αλιεία
Λέξεις-κλειδιά
Φύκη; Ποιότητα ελαιολάδου; Καροτενοειδή; Πτητικό προφίλ; Λιπαρά οξέα; Λίπανση
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
215 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.