Διαμόρφωση της συνεκτικότητας σάρκας στο καρπούζι και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Περίληψη

Σκοπός της διατριβής ήταν η μελέτη της διαμόρφωσης της συνεκτικότητας της σάρκας των καρπών καρπουζιού καθώς και η διερεύνηση της επίδρασης σε αυτήν προ- και μετα-συλλεκτικών παραγόντων. Ειδικότερα, διερευνήθηκε η επίδραση των κυριότερων διειδικών υβριδικών υποκειμένων Cucurbita maxima×Cucurbita moschata (ΤΖ148, Bombo και Ν-101), των κυριότερων εμπορικών διπλοειδών μεγαλόκαρπων ποικιλιών (Celebration, Gallery, Pegasus και Torpilla) και της τριπλοειδούς μικρόκαρπης ποικιλίας Extazy, της πρακτικής του εμβολιασμού (εμβολιασμός ή μη στα υβριδικά υποκείμενα και αυτό-εμβολιασμός), του σταδίου ωρίμανσης του καρπού (30-50 ημέρες από την καρπόδεση, MMA) και της μετασυλλεκτικής διατήρησης για 7 ή 14 ημέρες στους 25 °C. Τέλος, μελετήθηκαν οι δομικές ιδιότητες του πρωτογενούς κυτταρικού τοιχώματος καθώς και η λειτουργικότητα των μεμβρανών των κυττάρων της σάρκας του καρπού. Παράλληλα, επιδιώχθηκε η ανάπτυξη μεθοδολογίας και πρωτοκόλλου προσδιορισμού της συνεκτικότητας με χρήση μηχανικού αναλυτή υ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The scope of the present work was to study the configuration of watermelon firmness as well as to investigate the pre- and post-harvest factors affecting it. In particular, we investigated the effect of the main hybrid rootstocks Cucurbita maxima × Cucurbita moschata (TZ148, Bombo and N-101), of the major commercial diploid large-sized cultivars (Celebration, Gallery, Pegasus and Torpilla) and of the triploid small-fruited Extazy used as scions, of the grafting process per se (grafting or not on hybrid rootstocks and homeografting), of fruit harvest maturity (30-50 days post anthesis; DPA) and of post-harvest storage for 7 or 14 days at 25 °C. Finally, the structural properties of the primary cell wall and the functionality of the flesh cell membranes were examined. For the purposes of the above work, a protocol was developed for the determination of fruit firmness by means of an electronic mechanical texture analyzer. Flesh firmness constitutes a key sensorial quality attribute of wat ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/41565
ND
41565
Εναλλακτικός τίτλος
Configuration of watermelon flesh firmness and the determining factors
Συγγραφέας
Σωτηρίου, Γεώργιος Αντώνιος
Ημερομηνία
2017
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Τμήμα Γεωπονίας. Τομέας Οπωροκηπευτικών και Αμπέλου. Εργαστήριο Λαχανοκομίας
Εξεταστική επιτροπή
Σιώμος Αναστάσιος
Γερασόπουλος Δημήτριος
Κυριάκου Μάριος
Τσουβαλτζής Παύλος
Κουκουνάρας Αθανάσιος
Σάββας Δημήτριος
Καραγιάνος Ιωάννης
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Γεωργία, Δασοκομία, και Αλιεία
Λέξεις-κλειδιά
Λαχανοκομία; Καρπούζι; Ποιότητα; Συνεκτικότητα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
131 σ., εικ., πιν., γραφ.