Επίδραση της αλατότητας στα αγροκομικά, φυσιολογικά και ποιοτικά γνωρίσματα του ρυζιού (Oryza sativa L.)

Περίληψη

Η αλατότητα είναι καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη του ρυζιού (Oryza sativa L.) και επηρεάζει τη φυσιολογία της καλλιέργειας και την απόδοσή της σε καρπό. Σκοπός της εργασίας ήταν να μελετηθεί η επίδραση της αλατότητας στα αγροκομικά, φυσιολογικά και ποιοτικά γνωρίσματα του ρυζιού, τόσο σε συνθήκες αγρού όσο και σε ελεγχόμενες υδροπονικές συνθήκες. Οι ποικιλίες που μελετήθηκαν λήφθηκαν από την τράπεζα γενετικού υλικού του Ινστιτούτου Σιτηρών (ΙΣ) του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού “Δήμητρα”. Τα πειράματα αγρού πραγματοποιήθηκαν στο Αγρόκτημα Καλοχωρίου, ενώ εκείνα των ελεγχόμενων υδροπονικών συνθηκών στις κεντρικές εγκαταστάσεις του ΙΣ τα έτη 2010, 2011 και 2012.Συνθήκες αγρού. Μελετήθηκαν οκτώ ποικιλίες ρυζιού (Koral, Kulon, Alexandros, Dimitra, Chipka, Selenio, Capataz και IR28 ως ευαίσθητος μάρτυρας) σε δύο επίπεδα αλατότητας, υπό Κανονικές Συνθήκες Καλλιέργειας (ΚΣΚ) και υπό Υψηλή Συγκέντρωση Άλατος (ΥΣΑ). Το έδαφος ήταν ιλυοπηλώδες με οργανική ουσία 1,6% και pH 7,4-7,8. Το ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Salinity is a key factor for the development of rice (Oryza sativa L.) and affects the crop yield and performance. The aim of this work was to study the effect of salinity on agronomical, physiological and quality traits in rice. The varieties used were obtained from the rice core collection maintained by the Hellenic Agricultural Organization “DEMETER”-Cereal Institute (CI). Field experiments and rapid screening tests were conducted in the Kalochori’s Experimental Station and in the Main Building of the CI in the years 2010, 2011 and 2012.Field experimentation: Eight rice cultivars (Koral, Kulon, Alexandros, Dimitra, Chipka, Selenio, Capataz, and IR28 as a susceptible control) were grown under two salinity levels (common cultural practices-CCP and high salt concentration-HSC). The soil was a silty loam with a pH of 7.4-7.8 and 1.6% organic matter. The experimental design was a split plot with 3 replications. The two salinity levels were used as the main plots and the eight cultivars a ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/41071
ND
41071
Εναλλακτικός τίτλος
The influence of salinity stress on agronomic, physiological and quality traits of rice
Συγγραφέας
Δράμαλης, Χρήστος Ζήσης
Ημερομηνία
2014
Ίδρυμα
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ). Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας. Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Εργαστήριο Γεωργίας
Εξεταστική επιτροπή
Κουτρούμπας Σπυρίδων
Παπακώστα-Τασοπούλου Δέσποινα
Αντωνιάδης Βασίλειος
Ραδόγλου Καλλιόπη
Δαμαλάς Χρήστος
Ορφανουδάκης Μιχαήλ
Χατζησαββίδης Χρήστος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Γεωργία, Δασοκομία, και Αλιεία
Λέξεις-κλειδιά
Ρύζι; Αλατότητα; Αγροκομικά γνωρίσματα ρυζιού; Φυσιολογικα γνωρίσματα ρυζιού; Ποιοτικά γνωρίσματα ρυζιού; Αβιοτική καταπόνηση
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
xvi, 190 σ., εικ., πιν., γραφ.