Προσαρμοστικότητα της ελιάς σε συνθήκες αλατότητας

Περίληψη

Μελετήθηκε η προσαρμοστικότητα της ελιάς σε συνθήκες αλατότητας καλύπτοντας τόσο διαφορετικές ποικιλίες ('Χονδρολιά Χαλκιδικής', 'Oblonga', αγριελιά, 'Καρυδολιά Χαλκιδικής', 'Μανάκι', 'Gordal, 'Manzanilla de Sevilla', 'Καλαμών', 'Frantoio', 'Picual', 'Μεγαρίτικη') όσο και διάφορα άλατα (NaCl, Na2SO4, KCl, CaCl2, θαλασσινό νερό). Πέντε πειράματα θερμοκηπίου χρησιμοποιήθηκαν για την μελέτη της επίδρασης της αλατότητας στην αύξηση των φυτών, τη χημική σύσταση, τις φωτοσυνθετικές παραμέτρους, τις υδατικές σχέσεις, την ανατομία των φύλλων τη συγκέντρωση οσμωρυθμιστικών ουσιών (προλίνη, ζάκχαρα) και τη δράση των ενζύμων καταλάση και υπεροξειδάση, όπως και για την μελέτη της δυνατότητας ανάκαμψης της ελιάς μετά από μία περίοδο με καταπόνηση NaCl. Επίσης έγιναν δύο πειράματα ιστοκαλλιέργειας για την μελέτη της αλληλεπίδρασης NaCl-B. Τα αποτελέσματα αυτής της διατριβής δείχνουν ότι: (α) η αλατότητα προκαλεί μείωση της αύξησης των φυτών, αύξηση της περιεκτικότητας και της συγκέντρωσηςτων τοξικών ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The adaptability of olive plants to salinity conditions was investigated using different cultivars ('Chondrolia Chalkidikis', 'Oblonga', Olea europaea subsp. sylvestris, 'Karidolia Chalkidikis', 'Manaki', 'Gordal', 'Manzanilla de Sevilla *, 'Kalamon ', 'Frantoio', 'Picual', 'Megaritiki ') and salts (NaCl,Na2SO4, KCl, CaCl2, seawater). Five greenhouse experiments were carried out to study the effects of salinity on plant growth, nutrient composition, photosynthetic parameters, water relations, leaf anatomy, proline and total sugars concentration, and catalase and peroxidase activity, as well as tostudy the ability of recovery of olive plants after a salinisation period. Also two in vitro experiments were carried out to study the interaction NaCl-B. The results of this thesis showed that: (a) salinity produces a decrease on plant growth, an increase on the toxic ions (Na+ and Cl-) concentration and content in all plant parts, a decrease on macronutrients concentration and content, and, o ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/13851
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/13851
ND
13851
Εναλλακτικός τίτλος
Adaptability of olive plants to salinity conditions
Συγγραφέας
Vigo-Anglada, Clara
Ημερομηνία
2002
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας
Εξεταστική επιτροπή
Θεριός Ιωάννης
Γκατζιάνας Αθανάσιος
Μισοπολινός Νικόλαος
Δημάση Κορτέσσα
Νοϊτσάκης Βασίλειος
Βασιλακάκης Μιλτιάδης
Αλιφραγκής Δημήτριος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και Κτηνιατρική
Γεωπονία, Δασολογία και Αλιεία
Λέξεις-κλειδιά
Προσαρμοστικότητα στην αλατότητα; Θαλασσινό νερό; Ανάκαμψη μετά από αλατότητα; Αύξηση φυτών; Χημική σύσταση; Φυσιολογικές παράμετροι; Ελιές; Οσμωρύθμιση
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
248 σ., εικ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)