Μελέτη επίδρασης του μελιού στον μεταβολισμό παχύσαρκων κοριτσιών

Περίληψη

Σκοπός: Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μείζον πρόβλημα του αιώνα μας. Τα πλεονεκτήματα των φυσικών προϊόντων, όπως είναι το μέλι, στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας φαίνεται να κερδίζουν το ενδιαφέρον. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνηθεί η επίδραση που έχει το μέλι στις συγκεντώσεις γλυκόζης και ινσουλίνης και στον μεταβολισμό παχύσαρκων προεφηβικών κοριτσιών.Μέθοδος: Τριάντα παχύσαρκα κορίτσια ηλικίας 10.55 (± SEM: 0.34) ετών με ΔΜΣ πάνω από τη 97th εκατοστιαία θέση (28.58 ± 1.40 kg/m2, ΔΜΣ z-score 3) υποβλήθηκαν σε καμπύλη ανοχής στη γλυκόζη και καμπύλη ανοχής σε μέλι δύο εβδομάδες αργότερα κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Και τα δύο διαλύματα περιείχαν 75gr γλυκόζης. Στη συνέχεια τα παιδιά τυχαία ομαδοποιήθηκαν σε 2 ομάδες, από τις οποίες η πρώτη (ομάδα μελέτης) κατανάλωνε καθημερινά 15gr μελιού ενώ η δεύτερη (ομάδα ελέγχου) κατανάλωνε αντίστοιχα 15 gr μαρμελάδας. Και οι δύο ομάδες λάμβαναν συγκεκριμένες διατροφολογικές οδηγίες από την ίδια πάντα διατροφολόγο. Έξι μήνες αργότε ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Background/Objectives: Childhood obesity represents a major health problem of our century. The benefits of natural products, such as honey, in the management of obesity have gained renewed interest. We investigate the effect of honey on glucose and insulin concentrations in obese prepubertal children.Subjects/Methods: Thirty healthy obese girls aged 10.55 (± SEM: 0.34) years with a mean body mass index (BMI) above the 97th centile for age (28.58 ± 1.40 kg/m2, BMI z-score 3) underwent a standard oral glucose tolerance test (OGTT) followed by an oral honey tolerance test (OHTT) two weeks later. Both solutions contained 75gr of glucose. Subsequently, subjects were randomized to receive either 15gr of honey or 15gr of marmalade daily, while both groups complied with dietary instructions. Six months later all subjects were re-valuated with an OGTT and an OHTT.Results: The areas under the concentration–time curve for glucose and insulin for the entire population were significantly lower foll ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/41033
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/41033
ND
41033
Εναλλακτικός τίτλος
The effect of honey consumption in obese children in greece
Συγγραφέας
Φαράκλα, Ιωάννα (Πατρώνυμο: Ιωάννης)
Ημερομηνία
2017
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Ιατρικής. Τομέας Υγείας Μητέρας και Παιδιού. Κλινική Α' Παιδιατρική Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Παίδων ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ
Εξεταστική επιτροπή
Χαρμανδάρη Ευαγγελία
Χρούσος Γεὠργιος
Μουτσάτσου-Λαδικού Παρασκευή
Μπακοπούλου Φλώρα
Περβανίδου Παναγιώτα
Κασση Ευανθία
Τσίγκος Κωνσταντίνος
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΆλλες Ιατρικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Παχυσαρκία
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
118 σ., εικ., πιν.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)