Βιοµόρια από απόβλητα ελαιουργίας: μελέτη δοµής και in vitro και in vivo δράσεις αυτών

Περίληψη

Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι διττός και αφορά αρχικά τη διερεύνηση της ύπαρξης και τηςδοµής βιολογικώς δραστικών λιποειδών στα Υγρά Απόβλητα Ελαιουργίας (ΥΑΕ), και στη συνέχεια τηµελέτη των πιθανών αντιαθηρογόνων δράσεων ενός νέου λειτουργικού τροφίµου το οποίο είναιγιαούρτι 2% σε λιπαρά, εµπλουτισµένο µε το αιθανολικό εκχύλισµα από τα ΥΑΕ σε πειραµατόζωα. Ταβιολογικώς δραστικά λιποειδή αρχικά εκχυλίστηκαν από τα ΥΑΕ µε χρήση καταλλήλων διαλυτών, στησυνέχεια διαχωρίστηκαν/αναλύθηκαν µε τη χρήση HPLC. Τα κλάσµατα που συλλέχθηκανδοκιµάστηκαν σε πλυµένα αιµοπετάλια κουνελιού και το δραστικότερο από αυτά χαρακτηρίστηκε µεφασµατοµετρία µάζας. Το εκχύλισµα των ΥΑΕ προστέθηκε σε γιαούρτι 2% και µελετήθηκε ηαλληλεπίδραση των ΥΑΕ µε τους µικροοργανισµούς του γιαουρτιού, οπού διαπιστώθηκε ότι δενυπήρχε µεταβολή ούτε στο γιαούρτι ούτε στα βιολογικώς δραστικά λιποειδή. Για την in vivo µελέτητης αναστολής των αθηρωµατικών πλακών χρησιµοποιήθηκαν 30 κουνέλια Νέας Ζηλανδίας τα οποίαχωρίστηκαν σ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The purpose of this thesis is two-fold and concerns initially the investigation of the existence andstructure of biologically active lipids in Olive Mill Wastes (OMW), and their potential as antiatherogeniccompounds when added to a new functional food which is yogurt 2 % fat, enriched withthe OMW ethanolic extract. The biologically active lipids originally extracted from the OMW usingsuitable solvents, were separated/analyzed using HPLC. The collected fractions were tested in washedrabbit platelets and the most potent molecule was characterized by mass spectrometry. The OMWextract was added to yogurt 2% for the study of the interaction of microorganisms with the OMWextract, where it was found that there was no effect in either yogurt or biologically active lipids. For thein vivo study of atherosclerotic plaques inhibition by OMW 30 New Zealand rabbits were used, whichwere divided into 3 groups fed for 48 days with atherogenic diet. One of them was also co-administeredwith yogurt 2% for ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/40680
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/40680
ND
40680
Εναλλακτικός τίτλος
Biomolecules from olive wastes: structure elucidation and study of their in vitro ans vivo effects
Συγγραφέας
Σταματάκης, Γεώργιος (Πατρώνυμο: Μιχαήλ)
Ημερομηνία
2014
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Τομέας ΙΙ. Εργαστήριο Βιοχημείας
Εξεταστική επιτροπή
Δημόπουλος Κωνσταντίνος
Αντωνοπούλου Σμαραγδή
Περρέα Δέσποινα
Μαρκάκη Παναγιώτα
Φραγκοπούλου Ελισσάβετ
Ζαμπετάκης Ιωάννης
Προεστός Χαράλαμπος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία
Φυσικές ΕπιστήμεςΒιολογία
Λέξεις-κλειδιά
Αθηροσκλήρωση; Υγρά απόβλητα ελαιουργίας; Γιαούρτι
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
239 σ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)