Επίδραση του όζοντος, του αιθυλενίου και του 1-μεθυλκυκλοπροπενίου στη μετασυλλεκτική συμπεριφορά καρπών ακτινιδιάς (Actinidia deliciosa ποικ. Hayward)

Περίληψη

Στην παρούσα εργασία διαπιστώθηκε ότι η συντήρηση σε ατμόσφαιρα εμπλουτισμένη με όζον (0,3 μL L-1) παρεμπόδισε την παραγωγή του αιθυλενίου κατά την ωρίμανσή των ακτινιδίων μετά την έξοδο τους από τη ψυχρή συντήρηση. Το παραπάνω συσχετίστηκε με τη χαμηλή συσσώρευση του 1-αμινοκυκλοπροπάνιο-1-καρβοξυλικού οξέος (ACC) λόγω της μειωμένης δράσης του ενζύμου ΑCC συνθάση (ACS), ενώ η ανάλυση με RT-qPCR έδειξε ότι το όζον μειώνει την έκφραση του γονιδίου ACS1 που κωδικοποιεί την ACS. Οι καρποί που συντηρήθηκαν με όζον παρουσίασαν μειωμένο ρυθμό μαλακώματος, υψηλότερα επίπεδα αδιάλυτου στην αλκοόλη υπολείμματος (AIR) και μειωμένη διόγκωση του κυτταρικού τοιχώματος, διαλυτοποίηση της πηκτίνης και αποσύνθεση της ημικυτταρίνης κατά την ωρίμανσή τους. Επιπλέον το όζον μείωσε τη δράση των ενζύμων πολυγαλακτουρονάση (PG) και ενδο-1,4-β-γλουκανάση/1,4-β-γλυκοσιδάση (EGase/Glu) κατά την ωρίμανση των ακτινιδίων. Η πρώτη προσπάθεια ταυτοποίησης του πρωτεόματος του ακτινιδίου κατά την ωρίμανσή του μετά απ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Ozone-enriched (0,3 μL L-1) cold storage atmosphere inhibited ethylene biosynthesis during kiwifruit ripening at room temperature. This ozone response was accompanied with basal 1-aminocyclopropane-1-carboxylic acid (ACC) accumulation due to the inhibition of ACC synthase (ACS) enzyme activity, whereas RT-qPCR analysis further revealed that ACS1 transcription was down-regulated by ozone. Both ACC oxidase (ACO) activity and ACO1 expression were depressed by ozone, particularly evidenced during 6 d ripening. Ozone-exposure also resulted in reduced kiwifruit softening rate and prevented flesh breakdown symptoms. Fruit exposed to ozone displayed higher alcohol insoluble residue (AIR), lower cell wall swelling, reduced pectin solubilization along with reduced hemicellulose degradation during ripening. Furthermore, polygalacturonase (PG) and endo-1,4-b-glucanase/1,4-b-glucosidase (EGase/Glu) enzyme activities were depressed in ozone-treated fruit at specific ripening stages. To characterize ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/36239
ND
36239
Εναλλακτικός τίτλος
Effect of ozone, ethylene and 1-methylcyclopropene on kiwifruit (Actinidia deliciosa cv. Hayward) postharvest performance
Συγγραφέας
Μηνάς, Ιωάννης Σωκράτης
Ημερομηνία
2014
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Τμήμα Γεωπονίας. Τομέας Οπωροκηπευτικών και Αμπέλου. Εργαστήριο Δενδροκομίας
Εξεταστική επιτροπή
Βασιλακάκης Μιλτιάδης
Μολασιώτης Αθανάσιος
Καραογλανίδης Γεώργιος
Κουκουρίκου-Πετρίδου Μαγδαληνή
Γερασόπουλος Δημήτριος
Νάνος Γεώργιος
Μαγγανάρης Γεώργιος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Γεωργία, Δασοκομία, και Αλιεία
Άλλες Γεωργικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Βιοσύνθεση αιθυλενίου; Κλιμακτηρικός; Κυτταρικό τοίχωμα; Μαλάκωμα σάρκας; Πηκτίνη; Πρωτεομική ανάλυση; Ψυχρή συντήρηση; Ωρίμανση; Ζωή στο ράφι
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
xvii, 197 σ., εικ., πιν., σχημ.