Πολυφαινολικά συστατικά υποπροϊόντων οινοποίησης: ανάκτηση και αξιολόγησή τους ως πρόσθετα σε μοντέλα τροφίμων

Περίληψη

Με αφορμή την αυξανόμενη παραγωγή υποπροϊόντων οινοποιείου και την ταυτόχρονη αυξανόμενη ζήτηση για παραγωγή φιλική προς το περιβάλλον δημιουργήθηκε η ιδέα για την εκμετάλλευση των υποπροϊόντων με διάφορους τρόπους, υπό μορφή οργανικών λιπασμάτων, ζωοτροφών κ.τ.λ. Στα πλαίσια της παρούσας διδακτορικής διατριβής μελετήθηκε η πιθανή χρήση εκχυλισμάτων των βιοοργανικών υποπροϊόντων οινοποιίας, κυρίως γιγάρτων και βοστρύχων, ως φυσικών αντιοξειδωτικών σε λιπαρές ύλες λόγω της περιεκτικότητάς τους σε βιοδραστικά μικροσυστατικά, όπως φλαβονόλες, στιλβένια, μονομερείς και ολιγομερείς φλαβανόλες που παρουσιάζονται σε άλλα υποπροϊόντα. Ο σκοπός της παρούσας διδακτορικής διατριβής ήταν να μελετηθούν: 1. Οι βέλτιστες συνθήκες εκχύλισης υποπροϊόντων οινοποιίας σε συνάρτηση με το χρόνο εκχύλισης, την αναλογία αιθανόλης : νερού στο εκχυλιστικό μέσο και το pH του διαλύτη. Τα εκχυλίσματα αυτά αξιολογήθηκαν με προσδιορισμό ολικών πολυφαινολών (TP), ολικών φλαβανολών (TFl), ολικών φλαβονών (TFn), και πρ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Due to the generation of large quantities of winery by-products and the simultaneous increasing demand for environmentally friendly production, wine industries have started to adopt the idea of integrated waste management approach, for example through their utilization as fertilizers, feeds, etc. The present thesis examined the potential use of extracts obtained from bioorganic materials, mainly seeds and stems, as natural antioxidants in fats, due to their polyphenolic composition e.g. flavonols, stilbenens, monomeric and oligomeric flavanols. The purpose of this thesis was to study:1. The optimum extraction conditions in relation to the extraction time, the ethanol/water ratio, and the pH of the solvent. The extracts were assessed by determining TP, TFl, TFn, PC, as well as antioxidant activity indeces AAR and PR. Qualitative polyphenolic analysis was performed by HPLC and LC/MS. 2. The pro-oxidant and antioxidant action of the extracts on fatty material (lecithin liposome) was studi ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/33352
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/33352
ND
33352
Συγγραφέας
Καρβέλα, Ευαγγελία (Πατρώνυμο: Δημήτριος)
Ημερομηνία
2011
Ίδρυμα
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Σχολή Επιστημών Υγείας & Αγωγής. Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής. Εργαστήριο Χημείας, Φυσικοχημείας και Βιοχημείας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Καραθάνος Βάϊος
Καλογερόπουλος Νικόλαος
Ντουρτόγλου Βασίλειος
Κωμαΐτης Μιχαήλ
Ωραιοπούλου Βασιλική
Χίου Αντωνία
Μακρής Δημήτριος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΕπιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά
Αντιοξειδωτικά; Τροφή; Βιοτεχνολογία; Υποπροϊόντα οινοποιείου; Οίνοι; Οινοποιία; Πολυφαινόλες
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
166 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Ειδικοί όροι χρήσης/διάθεσης
Το έργο παρέχεται υπό τους όρους της δημόσιας άδειας του νομικού προσώπου Creative Commons Corporation:
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)