Αυτοματοποιημένες μέθοδοι ροής στη βιώσιμη γεωπονική παραγωγή

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In this thesis development of novel, green methods for methyl esters in foodstuffs is described. Methods are based on enzymatic reactions and fluidics. Study focuses on two methyl esters: pectin methyl ester and aspartame, a methyl ester of aspartic acid/phenylalanine dipeptide. Pectin and aspartame are enzymatically hydrolysed by pectin methylesterase or _- chymotrypsin, respectively. Methanol is released and quantified. Several methanol determination methods have been tested, with the method with 4-AAP and phenol showing the best prospects for automation. Method was optimized and its robustness was investigated. Ascorbic acid interference removal with 4-hydroxy TEMPO was tested. Development of two automated methods for methyl esters determination is described: spectrophotometric pectin methyl esters determination and chemiluminescent aspartame determination.The method for pectin methyl esters is the first work on pectin analysis through flow injection. Detection limit down to 1.47 mM ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/29945
ND
29945
Εναλλακτικός τίτλος
Green methods for methyl esters determination in foodstuffs
Συγγραφέας
Lekawska - Andrinopoulou, Lucyna Marta Tomasz
Ημερομηνία
2013
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Τροφίμων Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου
Εξεταστική επιτροπή
Γεωργίου Κωνσταντίνος
Κωμαίτης Μιχαήλ
Πολυσίου Μόσχος
Χαρουτουνιάν Σέρκος
Γεωργακόπουλος Δημήτριος
Οικονόμου Αναστάσιος
Ταραντίλης Πέτρος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Γεωργική Βιοτεχνολογία
Λέξεις-κλειδιά
Μεθυλεστέρες; Βιωσιμότητα; Ένεση ροής; Πηκτίνη; Ασπαρτάμη; Πράσινη χημεία
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
xii, 122 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.