Φυτοχημική μελέτη των καρπών του φυτού της ελληνικής χλωρίδας, Cornus mas της οικογένειας Cornaceae με φαρμακευτικές και διαιτητικές χρήσεις

Περίληψη

Σκοπός της παρούσας διδακτορικής διατριβής είναι η φυτοχημική ανάλυση των ωρίμων και ενδιαμέσου ωριμότητας καρπών του ελληνικής χλωρίδας φυτού Cornus mas (Cornaceae), πιστοποιημένης με ISO καλλιέργειας και σταθερής ποικιλίας (var Ntoulia I). Οι ώριμοι καρποί του φυτού χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηδύποτων (λικέρ) αναψυκτικών, μαρμελάδας και γλυκών και συνεπώς κρίθηκε αναγκαία η μελέτη τους σε φυτοχημικό επίπεδο, προκειμένου να διευκρινιστούν τα περιεχόμενα συστατικά τους. Αναφορές για περιεχόμενα συστατικά των καρπών υπάρχουν και στο παρελθόν, όμως όχι από δέντρα με τις προαναφερθείσες πιστοποιήσεις. Έχει αναφερθεί ότι οι ώριμοι καρποί του φυτού παρουσιάζουν ιδιότητες όπως: στυπτικές, αντιδιαρροϊκές, χωνευτικές, τονωτικές, κατά του σακχαρώση διαβήτη, κατά των καρδιακών παθήσεων, ως άριστα αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και ανοσοενισχυτικά. Πέραν της φυτοχημικής ανάλυσης, τα εκχυλίσματα των καρπών δοκιμάστηκαν με δυο διαφορετικές μεταξύ των μεθόδους μέτρησης αντιοξειδωτικής ικανό ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The aim of the present doctoral thesis is the phytochemical analysis of the ripe and intermediate maturity type of the fruit of greek flora Cornus mas (Cornaceae), which come from trees of ISO-certified cultivar and are of stable variety (var Ntoulia I). Due to the fact that the ripe fruit of the plant is used for preparation of liquors, beverages, marmalades and sweets, it’s phytochemical analysis was necessary in order to declare it’s chemical content. In the past there have been reports about a part of the fruit chemical content, but not from trees with the pre-mentioned certifications. Generally there has been reported that the ripe fruit of the plant possesses astringent, digestive and tonic properties. It’s also used against diabetes mellitus and cardiovascular deceases, as antiinflamatory agent, as adjuvant and also as perfect antioxidants. Besides the phytochemical analysis, the extracts of both maturity stages of the fruit where evaluated for their antioxidant capacity with t ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/27652
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/27652
ND
27652
Εναλλακτικός τίτλος
Phytochemical analysis of Conus mas (Cornaceae) fruit of the greek flora, with pharmaceutical and dietary uses
Συγγραφέας
Τσατάλας, Φίλιππος του Αλέξανδρος
Ημερομηνία
2012
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Φαρμακευτικής. Τομέας Φαρμακογνωσίας - Φαρμακολογίας
Εξεταστική επιτροπή
Κοκκάλου Ευγένιος
Ρούσσης Βασίλειος
Σκαλτσούνης Λέανδρος
Κορδοπάτης Παύλος
Δημόπουλος Βασίλειος
Χατζηπαύλου-Λίτινα Δήμητρα
Λάζαρη Διαμάντω
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΒασική Ιατρική
Λέξεις-κλειδιά
Κράνα; Αντιοξειδωτική ικανότητα; Αναγωγάση της Αλδόζης; Πτητικό κλάσμα; Λιποξυγονάση
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
360 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)