Σύνθεση, δομικός χαρακτηρισμός και ιδιότητες ειδικώς τροποποιημένων κυκλοδεξτρινών: μελέτες μοριακού εγκλεισμού αντιμικροβιακών και άλλων φαρμάκων

Περίληψη

Τα αντιβιοτικά είναι φάρμακα τα οποία μέσω συγκεκριμένων μηχανισμών αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων που μολύνουν τους οργανισμούς. Η ανάπτυξη ανθεκτικότητας των μικροβίων στα αντιβιοτικά είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην θεραπεία των μικροβιακών μολύνσεων. Η παρούσα διατριβή έχει ως σκοπό να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των μικροβιακών μολύνσεων με νέες ουσίες. Οι ουσίες αυτές βασίζονται στις κυκλοδεξτρίνες (CDs), οι οποίες είναι υδατοδιαλυτά κυκλικά ολιγομερή της γλυκόζης. Οι CDs έχουν υδρόφιλο εξωτερικό μέρος και υδρόφοβη κοιλότητα, στην οποία εγκλωβίζουν πληθώρα μορίων, δρουν δηλαδή ως μοριακοί ξενιστές. Οι φυσικές CDs και μερικά απλά παράγωγά τους είναι ήδη εγκεκριμένοι φορείς φαρμάκων. Τα μικρόβια εγκαθίστανται στους ιστούς μέσω πολύπλοκων μηχανισμών που περιλαμβάνουν την αναγνώριση μικροβιακών λεκτινών από σάκχαρα των επιθηλιακών κυττάρων του ξενιστή οργανισμού. Η σύνδεση λεκτινών-σακχάρων βασίζεται στην μοριακή αναγνώριση, συγκεκριμέ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Antibiotics are drugs that inhibit via specific mechanisms the multiplication of bacteria that infect organisms. Development of resistance to antibiotics is one of the major problems encountered in the treatment of microbial infections. The current thesis aims to contribute with new substances in the treatment of microbial infections. The new substances are based on natural cyclodextrins (CDs). The CDs are water soluble cyclic oligomers of glucose with hydrophilic exterior and hydrophobic cavity that can encapsulate a variety of molecules. The natural CDs and some simple derivatives are already approved drug carriers. Microbes adhere to the tissues of the host organism through complex mechanisms that include recognition by microbial lectins of the sugars found on the surface of epithelial cells. The interaction between lectins and carbohydrates is based on molecular recognition, of specific sugars from specific lectins. This and many other biological recognition processes rely on the m ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/25912
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/25912
ND
25912
Εναλλακτικός τίτλος
Synthesis, structural characterization and properties of modified cyclodextrins: Studies on molecular inclusion of antimicrobial and other drugs
Συγγραφέας
Λαμπροπούλου, Μαρία Κωνσταντίνος
Ημερομηνία
2009
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Γενικό
Εξεταστική επιτροπή
Κουλαδούρος Ηλίας
Γιαννακοπούλου Κωνσταντίνα
Πολυσίου Μόσχος
Μαυρίδου Ειρήνη
Χαρουτουνιάν Σέρκο
Αντωνιάδου-Βυζά Αικατερίνη
Γκιμήσης Αθανάσιος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Άλλες Γεωργικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Κυκλοδεξτρίνες; Μοριακός εγκλεισμός; Υδατανθρακικά συμπλέγματα; Μοριακή αναγνώριση; Στόχευση μικροβιακών λεκτινών
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
XIV, 274, πιν., σχημ., ευρ.