Ετερογένεια σε στελέχη ζυμών saccharomyces cerevisiae ως προς τα γενοτυπικά, βιοχημικά, φυσιολογικά και τεχνολογικά τους χαρακτηριστικά

Περίληψη

Έναυσμα της έρευνας αποτέλεσε η μελέτη της ενδογενούς μικροχλωρίδας, με έμφαση στις ζύμες του γένους Saccharomyces, αυθόρμητων ζυμώσεων γλεύκους, από τις ποικιλίες Ξινόμαυρο και Μοσχάτο Αμβούργου για την παραγωγή ερυθρού και λευκού οίνου. Συνολικά απομονώθηκαν 110 στελέχη ζυμών, κατά την έναρξη τη μέση και το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης, εκ των οποίων 84 στελέχη αναγνωρίστηκαν ως Saccharomyces cerevisiae. Η τεχνική τυχαιοποιημένου πολλαπλασιασμού πολυμορφικού DNA (RAPDPCR) επιβεβαιώνει την φαινοτυπική ταξινόμηση των απομονώσεων ως S. cerevisiae. Στη συνέχεια εφαρμόστηκε η τεχνική πολυμορφισμού μήκους θραυσμάτων από περιοριστικό ένζυμο του μιτοχονδριακού DNA (mtDNA RFLP) και η μεγάλη γενετική ετερογένεια μεταξύ των ομαδοποιημένων στελεχών που αναδεικνύεται με την συγκεκριμένη τεχνική, υποδηλώνει ότι η διακριτική ικανότητα της ανάλυσης μιτοχονδριακού DNA σε επίπεδο στελέχους, είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με την ανάλυση RAPD-PCR. Ακολούθως μελετήθηκε η ετερογένεια ως προς τις τεχνολογικές ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The main object of the research was the study of endogenous microflora, and especially yeasts of genus Saccharomyces, during must spontaneous fermentations, from the varieties Xinomavro and Muscat Hamburg for the production of red and white wine. Totally, 110 yeast isolates were collected, at the beginning, in the middle and at the end of alcoholic fermentation, from which 84 isolates were identified as Saccharomyces cerevisiae. RAPD-PCR allowed species identification of the isolates and confirmed the results of phenotypic classification of S. cerevisiae strains. Method of mitochondrial DNA restriction fragment length polymorphism (mtDNA RFLP) was also applied and the high genetic heterogeneity revealed at intraspecies level indicates that the discrimination ability of mtDNA analysis was superior comparing to RAPD-PCR. Heterogeneity of technological characteristics was also studied concerning the following oenological criteria: the ability to produce hydrogen sulfide, low foaming abili ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/23847
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/23847
ND
23847
Εναλλακτικός τίτλος
Heterogeneity in genotypic, biochemical, physiological and technological characteristics of Saccharomyces cerevisiae yeast strains
Συγγραφέας
Νικολάου, Ευστράτιος Νικόλαος
Ημερομηνία
2008
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονική. Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Γιάγκου Μηνάς
Κουτσουμάνης Κωνσταντίνος
Κυριακίδου-Λιακοπούλου Μαρία
Λιτοπούλου-Τζανετάκη Ευανθία
Μπιλιαδέρης Κωνσταντίνος
Σουφλέρος Ευάγγελος
Τζανετάκης Νικόλαος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Γεωργική Βιοτεχνολογία
Λέξεις-κλειδιά
Ζύμες; Βιογενείς αμίνες; Γενοτυπική παραλλακτικότητα; Τεχνολογικά χαρακτηριστικά; Προβιοτικές ιδιότητες; Κριτήρια επιλογής ζυμών
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
265 σ., εικ.