Ανάπτυξη νέων μεθόδων παραλαβής και ανάλυσης δευτερογενών μεταβολιτών από αρωματικά και ενεργειακά φυτά

Περίληψη

Η παρούσα μελέτη είχε σαν στόχο την ανάπτυξη νέων μεθόδων για την παραλαβή και ανάλυση πολύτιμων συστατικών από φυτικό υλικό. Στα επόμενα κεφάλαια παρουσιάζονται οι συνειρμοί που ακολουθήθηκαν και τα προβλήματα τα οποία ετέθησαν ώστε να γίνει δυνατή η πρόοδος στην εργασία. Η γενική εντύπωση είναι ότι οι νέες μέθοδοι παραλαβής και ανάλυσης γενικά αλλά και αυτές που περιγράφονται παρακάτω, αποτελούν πρόκριμα για την περαιτέρω αξιοποίηση αφ’ ενός των φασματοσκοπικών τεχνικών στην ανάλυση των φυσικών προϊόντων και αφ’ ετερου την αξιοποίηση των μεθόδων υπερήχων και μικροκυμάτων στην παραλαβή τους. Στα μετρήσιμα αποτελέσματα συμπεριλαμβάνονται η μείωση του χρόνου που απαιτείται για τον ποσοτικό προσδιορισμό των τεσσάρων κύριων συστατικών του αιθερίου ελαίου ρίγανης και θυμαριού, καρβακρόλη,ς θυμόλης, π-κυμένιου και γ-τερπινένιου από 60 λεπτά με την καλσική μέθοδο αναφοράς με αέρια χρωματογραφία σε μόλις τρία λεπτά με την νέα μέθοδο με χρήση φασματοσκοπίας Raman. Η ακρίβεια και η επαναληψιμότ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In the course of this study, the possibility of developing new methods to obtain and analysis of valuable natural products was explored. The fulfillment of this work demanded several obstacles to be overcome and innovative techniques to be applied. As a general conclusion, new methods of obtaining and analyzing like those described further in the text, are a promising field for further research. In this course of research the exploitation of spectroscopic techniques for the analysis of natural products and of the ultrasound and microwave techniques, is to be discussed. The reduction of the time needed for the quantitative determination of four key components in oregano and thyme essential oil (carvacrol, thymol, π-cymene and γ-terpinene), from 60 minutes using gas chromatography to just three minutes with Raman spectroscopy, was achieved. The new method’s accuracy and reproducibility was statistically confirmed.It was also possible to adapt a microwave assisted device for the distillat ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/29902
ND
29902
Εναλλακτικός τίτλος
Development of new methods for the isolation and analysis of secondary metabolites from aromatic and biofuel producing plants
Συγγραφέας
Σιάτης, Νικόλαος Γεώργιος
Ημερομηνία
2013
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Τροφίμων Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου
Εξεταστική επιτροπή
Πολυσίου Μόσχος
Γεωργίου Κωνσταντίνος
Κωνσταντίνου Βιολέτα
Κωμαΐτης Μιχαήλ
Ταραντίλης Πέτρος
Οικονόμου Γαρυφαλλιά
Κυμπάρης Αθανάσιος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Χημεία
Γεωργικές Επιστήμες
Άλλες Γεωργικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Αρωματικά φυτά; Βιοκαύσιμα; Δευτερογενείς μεταβολίτες; Σκόρδο; Ρίγανη; Θυμάρι; Μετεστεροποίηση; Ελαιοκράμβη; Βαμβάκι; Ηλίανθος; Αγριαγκινάρα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
iv, 180 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ., ευρ.