Διερεύνηση των συνθηκών παραγωγής βακτηριοσινών από στελέχη οξυγαλακτικών βακτηρίων που απομονώθηκαν από αλλαντικά αέρος και μελέτη των ιδιοτήτων τους

Περίληψη

Προκαταρκτικές μελέτες σε μικροοργανισμούς που απομονώθηκαν από αλλαντικά αέρος, οδήγησαν στην επιλογή τριών στελεχών (Pediococcus acidilactici NRRL Β5627, Pediococcus pentosaceus Mees 1934, και Lactobacillus plantarum ΑΤΗ), με κριτήριο τον ισχυρό αντιμικροβιακό χαρακτήρα του ορού των καλλιεργειών τους. Ο P. acidilactici NRRL Β5627 παράγει μια βακτηριοσίνη, μοριακού βάρους 3,66 kDa, που ονομάστηκε πεδιοσίνη SA-1. Η πεδιοσίνη SA-1 αποδείχτηκε ανθεκτική σε ορισμένες πρωτεάσες διατήρησε την ενεργότητά της σε μεγάλο εύρος pH, παρουσίασε σταθερότητα σε υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες και είχε σημαντική αντιμικροβιακή δράση έναντι των Gram⁺ βακτηρίων που εξετάστηκαν, καθώς και της Listeria monocytogenes. Παράχθηκε ως προϊόν πρωτογενούς μεταβολισμού και η ειδική παραγωγή της ενισχύθηκε σε μερικώς αερόβιες συνθήκες (60% DOT), γεγονός που υποδεικνύει ότι η σύνθεση της σχετίζεται με τον οξειδωτικό μεταβολισμό του κυττάρου. Η παραγωγή της ενισχύθηκε παρουσία γλυκόζης ως πηγή άνθρακα στο υπόστρωμα ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Preliminary screening with microorganisms isolated from meat products, led to the selection of three strains (Pediococcus acidilactici NRRL B5627, Pediococcus pentosaceus Mees 1934, and Lactobacillus plantarum ΑΤΗ) based on the antimicrobial character of their culture broths. P. acidilactici NRRL B5627 produced a bacteriocin of 3.66 kDa, designated as pediocin SA-1. Pediocin SA-1 was resistant to proteases, maintained activity at wide ranges of pH, exhibited stability to heat and cold treatments and was inhibitory to most Gram⁺ bacteria, including Listeria monocytogenes. It was produced as a primary metabolite and its specific production was enhanced under semi-aerobic culture conditions (60% DOT), suggesting the involvement of an oxidative metabolic pathway in its biosynthesis. Its production was enhanced when the carbon source of the substrate was glucose. This effect was studied on batch and fed-batch cultures, to find that the initial concentration of glucose, as well as its mainta ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/21848
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/21848
ND
21848
Εναλλακτικός τίτλος
Investigations on the production of bacteriocins from lactic acid bacteria isolated from dry sausages and studies on their properties
Συγγραφέας
Αναστασιάδου, Σοφία Αχιλλέας
Ημερομηνία
2010
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Κτηνιατρική. Τομέας Υγιεινής και Τεχνολογίας Τροφίμων Ζωϊκής Προελεύσεως
Εξεταστική επιτροπή
Παπαγιάννη Μαρία
Αμβροσιάδης Ιωάννης
Κοΐδης Παύλος
Μπιλιαδέρης Κωνσταντίνος
Κυριακίδου-Λιακοπούλου Μαρία
Παπαγεωργίου Γεώργιος
Αγγελίδης Απόστολος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Κτηνιατρική
Λέξεις-κλειδιά
Οξυγαλακτικά βακτήρια; Πεδιοσίνη SA-1; Πεδιοσίνη SM-1; Ημίκλειστο σύστημα καλλιέργειας; Εγκαψυλλίωση
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
343 σ., εικ.