Παραγωγή πολυμερών απο μικροοργανισμούς με τη χρήση υποστρωμάτων παραπροϊόντων βιομηχανιών τροφίμων

Περίληψη

Το άμυλο αποτελεί, μετά την κυτταρίνη, έναν από τους πιο άφθονους πολυσακχαρίτες, που παράγεται από τα φυτά και αποτελείται από την αμυλόζη (18-33%) και την αμυλοπηκτίνη (67-82%). Η αμυλόζη είναι ένα γραμμικό μόριο αποτελούμενο από μόρια γλυκόζης ενωμένα με α-1,4-γλυκοζιτικούς δεσμούς. Η αμυλοπηκτίνη πέρα από τους α-1,4-γλυκοζιτικούς δεσμούς φέρει και α-1,6-γλυκοζιτικές διακλαδώσεις. Η κυριότερη εφαρμογή του αμύλου είναι η υδρόλυσή του για την παραγωγή γλυκόζης, η οποία χρησιμοποιείται στη συνέχεια για την παραγωγή κρυσταλλικής γλυκόζης καθώς και αμυλοσιροπίων γλυκόζης και φρουκτόζης υψηλής περιεκτικότητας. Εναλλακτικά η γλυκόζη μπορεί να ζυμωθεί για την παραγωγή άλλων προϊόντων όπως είναι η αιθανόλη, τα αμινοξέα και τα οργανικά οξέα. Ωστόσο, λόγω της πολύπλοκης δομής του αμύλου η υδρόλυσή του απαιτεί τη συνδυασμένη δράση αρκετών αμυλολυτικών ενζύμων όπως είναι η α-αμυλάση, η β-αμυλάση, η γλυκοαμυλάση, η α-γλυκοσιδάση και τα ένζυμα αποπολυμερισμού διακλαδισμένου πολυμερούς (debranching ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Starch is, after cellulose, one of the most abundant polysaccharides produced by plants and is composed of amylose (18-33%) and amylopectin (67-82%). Amylose is a linear molecule consisting of α-1,4-linked glucopyranose residues. Amylopectin is a branched polymer containing α-1,6 glycosidic linkages in addition to the α-1,4 bonds. The major use of the polysaccharide is its processing for the production of glucose, which is subsequently used to produce crystalline dextrose, dextrose syrups or high fructose corn syrups. Alternatively, glucose may be fermented to produce other products, such as ethanol, aminoacids and organic acids. However, owing to the complex structure of starch, its hydrolysis requires the coordinate action of several enzymes, such as α-amylase, β-amylase, glucoamylase, α-glucosidase and several debranching enzymes. Endo-acting enzymes, such as α-amylase, hydrolyze linkages in the interior of the starch polymer in a random fashion, which leads to the formation of line ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/18988
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/18988
ND
18988
Εναλλακτικός τίτλος
Production of polymers by microorganisms using by-products of the food industry as substrates
Συγγραφέας
Κονσούλα, Ζωή (Πατρώνυμο: Αθανάσιος)
Ημερομηνία
2005
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Πολυτεχνική. Τμήμα Χημικών Μηχανικών. Τομέας Χημείας. Εργαστήριο Οργανικής Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Λιακοπούλου-Κυριακίδου Μαρία
Παπαγεωργίου Βασίλειος
Λιτοπούλου-Τζανετάκη Ευαγγελία
Σταματούδης Μιχαήλ
Γιουψάνης Τραϊανός
Στοφόρος Νικόλαος
Πανταζάκη Αναστασία
Επιστημονικό πεδίο
Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογία
Επιστήμη Χημικού Μηχανικού
Λέξεις-κλειδιά
α-Αμυλάση; Ξανθάνη; Μικροοργανισμοί; Παραγωγή; Παραπροϊόντα; Βιομηχανία τροφίμων; Θερμοσταθερά ένζυμα; Άμυλο
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
276 σ., εικ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)