Διερεύνηση γενετικών και διατροφικών παραγόντων οι οποίοι εμπλέκονται στη φλεγμονή που οδηγεί σε καρδιαγγειακά νοσήματα

Περίληψη

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως και ανάμεσα σε αυτά η στεφανιαία νόσος κατέχει την πρώτη θέση. Βασική αιτία της στεφανιαίας νόσου είναι η αθηροσκλήρωση των επικαρδιακών στεφανιαίων αρτηριών. Πρόκειται για μια πολυπαραγοντική ασθένεια, με φλεγμονώδη βάση, στην αιτιολογία της οποίας εμπλέκονται πολλοί παράγοντες κινδύνου, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται και γενετικοί παράγοντες. Για την εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου σε επίπεδο πληθυσμού σημαντικό ρόλο παίζουν γονίδια τα οποία φέρουν πολυμορφισμούς που αυξάνουν ή μειώνουν τον κίνδυνο και η δράση τους συχνά επηρεάζεται από την παρουσία άλλων γενετικών ή περιβαλλοντικών παραγόντων. Ανάμεσα στους περιβαλλοντικούς παράγοντες, σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή. Η Μεσογειακή δίαιτα έχει συζητηθεί αρκετά σε σχέση με τη στεφανιαία νόσο, καθώς φαίνεται να σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου σε πολλές μελέτες. Για την παρούσα μελέτη επιλέχθηκαν 28 γονίδια, με βάση τον παθοφυσιολογικό το ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Cardiovascular diseases are the leading cause of death worldwide. Among them, Coronary Artery Disease (CAD) is the most prevalent one. The main cause of CAD is atherosclerosis of coronary vessels. It is a multifactorial disorder, with inflammatory basis, in which many risk factors, including genetic factors, are involved. Single nucleotide polymorphisms (SNPs) that increase or decrease disease risk, seem to play a role in disease onset and progression. The effect of those SNPs is often modulated by the presence of other genetic or environmental factors. Among the environmental factors diet has a prominent role. Mediterranean dietary pattern has received a great deal of attention during the last years, as increasing evidence suggests that it may exert protective roles in CAD. In the present study we sought to investigate the role of genetic variation in 28 genes, which were chosen on the basis of their pathophysiological role, using a tagSNP approach, in a sample of 305 CAD patients and ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/18769
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/18769
ND
18769
Εναλλακτικός τίτλος
Investigation of genetic and nutritional factors involved in inflammation leading to cardiovascular diseases
Συγγραφέας
Θεοδωράκη, Ειρήνη του Βασίλειος
Ημερομηνία
2009
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Βιολογίας. Τομέας Γενετικής και Βιοτεχνολογίας
Εξεταστική επιτροπή
Λάμνησου Κλεονίκη
Δεδούσης Γεώργιος
Αλεπόρου Βασιλική
Κόλλια Παναγούλα
Σκορίλας Ανδρέας
Γιαννακούλια Μαρία
Παναγιωτάκος Δημοσθένης
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΒιολογία
Λέξεις-κλειδιά
Αθηροσκλήρωση; Στεφανιαία νόσος; Μονονουκλεοτιδικοί πολυμορφισμοί; Φλεγμονές; Μεσογειακή δίαιτα; Κυτταροκίνες; Μονοπάτι πήξης; Μονοπάτι κυκλο - οξυγενάσης
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
301 σ., εικ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)