Μελέτη τάξεων των λιπιδίων εδώδιμων φυτών του γένους Allium

Περίληψη

Μελέτη τάξεων των λιπιδίων εδώδιμων φυτών του γένους Allium. Μιχάλης Τσιαγκάνης, Χημικός Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Αθηνών Στο γένος Allium ανήκουν τρία γνωστά εδώδιμα φυτά, το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο. Εμφανίζουν ιδιαίτερες φαρμακολογικές ιδιότητες έναντι διαφόρων παθήσεων, ειδικά του κυκλοφορικού, ενώ υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες θετικής αντιμετώπισης κάποιων μορφών καρκίνου. Οι δράσεις αυτές αποδίδονται στις διάφορες θειοενώσεις που περιέχουν. Τα λιπίδια τους έχουν ανεπαρκώς αναλυθεί και μια επισταμένη μελέτη τους θα συνέβαλε: 1) στην πιθανή σύνδεση της λιπιδικής σύνθεσης με τις ιδιότητες των θειοενώσεων, 2) στην αποσαφήνιση βιοχημικών λειτουργιών των φυτικών κυττάρων, 3) στην ανάπτυξη αξιόπιστης μεθοδολογίας ανάλυσης των λιπιδίων σε φυτικά οργανισμούς. Η μέθοδος Kates and Eberhart χρησιμοποιείται για την απομόνωση από τους υπό μελέτη ιστούς, καθώς θεωρείται η πλέον εξειδικευμένη για τα φυτά. Χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές χρωματο ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Study of lipid classes of edible plants of the Allium genus. Michael Tsiaganis, Chemist Food Chemistry Laboratory, Chemistry Department, University of Athens Onion, leek and garlic are three well known edible plants which belong to the Allium genus. They present special pharmacological attributes against several diseases, specifically the cardiovascular ones. Also, several epidemiological studies support promising results against some kinds of cancer. All these actions are due to the several sulfur compounds that Allium species contain. However, their lipids are insufficiently analyzed. Such a study will contribute to: 1) possible connection of lipid content to sulfur compounds, 2) clarification of plant cell biochemical functions, 3) development of reliable lipid analysis methodology for plant substrate. Kates and Eberhart method is used for lipid isolation as it is considered to be the most specific for plant matrices. Several chromatographic techniques are used both ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/17317
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/17317
ND
17317
Εναλλακτικός τίτλος
Study of lipip classes of edible plants of the allium genus
Συγγραφέας
Τσιαγκάνης, Μιχάλης
Ημερομηνία
2005
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Τομέας ΙΙ. Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Δημόπουλος Κωνσταντίνος
Κουππάρης Μιχάλης
Παπαϊωάννου Γιώργος
Μαστρονικολή Σοφία
Σιάφακα-Καπάδαη Νάση
Γαλανοπούλου Ντία
Μελισσάρη-Παναγιώτου Έφη
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία
Λέξεις-κλειδιά
Λιπίδια φυτών; Κρεμμύδια; Σκόρδα; Πράσα; Λιπίδια, Ουδέτερα; Λιπίδια, Πολικά; Γλυκολιπίδια; Χρωματογραφικές τεχνικές
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
224 σ., εικ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)