Μοντελοποίηση διεργασιών ψύξης και κατάψυξης τροφίμων

Περίληψη

Στόχος της παρούσας διατριβής είναι η μελέτη των φαινομένων που επηρεάζουν τις διεργασίες ψύξης και κατάψυξης που συναντώνται στη βιομηχανία τροφίμων και η ανάπτυξη αξιόπιστων μεθόδων και εργαλείων προσομοίωσης των διεργασιών αυτών. Η πολυπλοκότητα της ψύξης και κατάψυξης, κυρίως εξαιτίας της φύσης των τροφίμων, καθιστά αναγκαία την ανάπτυξη κατάλληλων μαθηματικών μοντέλων προσομοίωσης των φαινομένων μεταφοράς που εμφανίζονται σε αυτές. Αρχικά πραγματοποιείται μία μελέτη και ανάλυση των διεργασιών της βιομηχανικής ψύξης/κατάψυξης των τροφίμων. Στη συνέχεια προσδιορίζονται οι παράμετροι, οι οποίες διαμορφώνουν την ποιότητα του προϊόντος και οι ενεργειακές απαιτήσεις για την παραγωγή του. Κατόπιν αναγνωρίζονται τα φυσικά φαινόμενα, τα οποία κυριαρχούν στη διεργασία κατάψυξης ανάλογα με το είδος του τροφίμου. Επιλέγονται τρεις αντιπροσωπευτικές διεργασίες, οι οποίες αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα όσον αφορά στα είδη των τροφίμων που καταψύχονται αλλά και στις διεργασίες και στα προβλήματ ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/16666
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/16666
ND
16666
Εναλλακτικός τίτλος
Simulation of food cooling and freezing processes
Συγγραφέας
Λάτσα, Μαρίνα (Πατρώνυμο: Πέτρος)
Ημερομηνία
2002
Ίδρυμα
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Διεργασιών και Συστημάτων (ΙΙ)
Εξεταστική επιτροπή
Ασημακόπουλος Διονύσιος
Μαρκάτος Νικόλαος
Μαρούλης Ζαχαρίας
Μαρίνος-Κουρής Δημήτριος
Μπουντουβής Ανδρέας
Τάσιος Δημήτριος
Φουντή Μαρία
Επιστημονικό πεδίο
Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογία
Επιστήμη Χημικού Μηχανικού
Λέξεις-κλειδιά
Κατάψυξη; Ποιότητα τροφίμων; Διφασικά μοντέλα; Αλλαγή φάσης; Αφυδάτωση; Κρυστάλλωση
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
225 σ., εικ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)