Η διερεύνηση των παραγόντων προσδιορισμού της ζήτησης τροφίμων εύκολης σίτισης

Περίληψη

Η διδακτορική διατριβή αποτελεί έρευνα που το κύριο ενδιαφέρον της επικεντρώνεται στη διερεύνηση των παραγόντων προσδιορισμού της ζήτησης τροφίμων εύκολης σίτισης. Στα πλαίσια της διατριβής πραγματοποιήθηκαν δύο διαφορετικές μεθοδολογικές προσεγγίσεις, μία ποιοτική και μία ποσοτική. Για την ποιοτική έρευνα ακολουθήθηκε η διαδικασία οργάνωσης ομάδων εστίασης ενώ για την ποσοτική έρευνα χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο που διανεμήθηκε σε καταναλωτές τυχαίου δείγματος στο Π.Σ. Θεσ/νικης. Στα πλαίσια της ποσοτικής έρευνας αρχικά εφαρμόζονται δύο δείγματα δομικών εξισώσεων που στόχο έχουν να αποκαλύψουν τον τρόπο με τον οποίο κοινωνικό-οικονομικά χαρακτηριστικά του καταναλωτή αλληλεπιδρούν με τις αντιλήψεις & τις στάσεις του διαμορφώνοντας τη συμπεριφορά του. Στη συνέχεια εξετάζεται ο ρόλος των προσωπικών αξιών στη διαμόρφωση στάσεων & συμπεριφοράς αναφορικά με τη διαδικασία κατανάλωσης τροφίμων εύκολης σίτισης με την εφαρμογή ανάλυσης διακύμανσης για επαναλαμβανόμενες μετρήσεις. Οι προσωπικέ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The main objective of the doctoral thesis is to explore convenience food consumption. Two methodological approached were followed: a qualitative study forming focus groups and a quantitative analysis is concerned, two structural equation models were firstly specified and tested in an effort to examine the way various consumer characteristics interact affecting convenience behaviour. Furthermore, the role of personal values a consumer attitudes & behaviour regarding convenience food consumption was examined. Finally, a cluster analysis was carried out in order to detect consumer groups with different socio-economic, attitudinal & behavioural characteristics. The empirical results indicate that socio-economic characteristics affect behaviour both directly through perceived time resources and convenience orientation. Furthermore, convenience food consumption is mainly connected with values like social status, power, achievement & challenge in life. Finally, the cluster analysis showed tha ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/15185
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/15185
ND
15185
Εναλλακτικός τίτλος
Exploring the factors affecting convenience food consumption
Συγγραφέας
Μποτωνάκη, Άννα (Πατρώνυμο: Στυλιανός)
Ημερομηνία
2007
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονική. Τομέας Αγροτικής Οικονομίας
Εξεταστική επιτροπή
Μάττας Κωνσταντίνος
Τζιμήτρα-Καλογιάννη Ειρήνη
Τζουβελέκας Βαγγέλης
Βελέντζας Κωνσταντίνος
Φωτόπουλος Χρήστος
Ζώτος Γεώργιος
Μπουτσούκη Χριστίνα
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και Κτηνιατρική
Γεωπονία, Δασολογία και Αλιεία
Λέξεις-κλειδιά
Συμπεριφορά καταναλωτή; Στάσεις καταναλωτών; Τρόφιμα εύκολης σίτισης; Έτοιμα φαγητά; Εστιατόρια ταχείας εξυπηρέτησης
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
345 σ., εικ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)