Στάσεις καταναλωτών στα οπωροκηπευτικά ολοκληρωμένης διαχείρισης

Περίληψη

Στα κριτήρια ποιότητας ενός τροφίμου περιλαμβάνονται έννοιες όπως «φιλικό προς το περιβάλλον», «βιολογική καλλιέργεια», «παραδοσιακό προϊόν», «χωρίς ορμόνες», «ανώτερη ποιότητα». Όμως δεν αρκεί η δήλωση του ίδιου παραγωγού για να πειστεί η αγορά και ο καταναλωτής ότι πραγματικά τα προϊόντα αυτά είναι ποιοτικά. Για να θεωρηθεί ως ποιοτικό ένα τρόφιμο εφαρμόζονται νέα κριτήρια που διαφοροποιούν ριζικά την έννοια του ποιοτικού του ελέγχου σε σχέση με το παρελθόν. Αυτά, επιβάλλουν εγγυημένες διαδικασίες και πιστοποίηση από υπεύθυνους φορείς. Κύριος στόχος εφαρμογής των πρωτοκόλλων ποιότητας στην αγροτική παραγωγή είναι η μείωση των κινδύνων που αφορούν στην ασφάλεια των τροφίμων και η προστασία του περιβάλλοντος. Τα οπωροκηπευτικά που παράγονται με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου ποιότητας της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης(ΟΔ), είναι ασφαλή και με μειωμένες εισροές, κυρίως σε χημικά φυτοπροστατευτικά και λιπάσματα. Η παρούσα Διδακτορική Διατριβή έχει ως στόχο τη «Διερεύνηση των στάσε ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The quality criteria of food include concepts such as «environmentally friendly», «Organic farming», «traditional product», «without hormones», «superior quality». However, the statement of the producer is not enough for convincing the market and the consumer that these products are really qualitative. In order a food product to be considered as a qualitative product, new criteria are applied. In comparison with the past, these criteria distinguish radically the concept of quality control and command guaranteed procedures and certification by responsible organizations. The main purpose of the qualitative protocols in agricultural production is the reduction of risks which concern food safety and environmental protection. The fruit produced with the application of the Quality Protocol, Integrated Crop Management (ΙCM), are safe and with low inputs, mainly in chemical fertilizers and plant protection. This PhD thesis aims to «explore the attitudes of consumers of the agglome ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/27171
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/27171
ND
27171
Εναλλακτικός τίτλος
Consumer attitudes in integrated crop management fruits and vegetables
Συγγραφέας
Αρβανιτίδης, Γεώργιος Αντώνιος
Ημερομηνία
2009
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονική. Τομέας Αγροτικής Οικονομίας
Εξεταστική επιτροπή
Τζίμητρα-Καλογιάννη Ειρήνη
Μάττας Κωνσταντίνος
Παπαδάκη Αφροδίτη
Σέμος Αναστάσιος
Αποστολόπουλος Κωνσταντίνος
Γαλανόπουλος Κωνσταντίνος
Τσακιρίδου Ευθυμία
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Άλλες Γεωργικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Στάσεις καταναλωτών; Ασφάλεια τροφίμων; Οπωροκηπευτικά ολοκληρωμένης διαχείρισης; Πρωτόκολλο ποιότητας; Ιχνηλασιμότητα προϊόντων; Φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις; Επιλογές στην διατροφή; Σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
xv, 311 σ., πιν., σχημ., γραφ., ευρ.