Μελέτη των βιοχημικών, λειτουργικών και τεχνολογικών ιδιοτήτων των εντεροκόκκων

Περίληψη

Οι εντερόκοκκοι αποτελούν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες, σημαντικές, αλλάταυτόχρονα και μια από τις πλέον αμφισβητούμενες ομάδες οξυγαλακτικών βακτηρίων. Η παρούσα εργασία είχε ως σκοπό τη μελέτη διαφόρων βιοχημικών και λειτουργικών ιδιοτήτων των εντεροκόκκων, και την αξιολόγηση τους μέσω της in situ εφαρμογής τους κατά την παρασκευή ζυμώσιμων προϊόντων. Αρχικά, ένα σύνολο 172 στελεχών εντεροκόκκων, που ανήκαν στα πιο γνωστά είδη (Ε. faecium, Ε. faecalis και Ε. durons) και είχαν απομονωθεί από διαφορετικές πηγές (τρόφιμα, ζώα και ανθρώπους), εξετάστηκαν ως προς διάφορες βιοχημικές ιδιότητες που σχετίζονται με την τεχνολογική τους εφαρμογή για την παρασκευή ζυμώσιμων προϊόντων. Επίσης, ελήφθησαν υπόψη η παραγωγή βακτηριοσινών, και ορισμένοι βασικοί χαρακτήρες παθογένειας, όπως είναι η ανθεκτικότητα έναντι αντιβιοτικών, η παραγωγή βιογενών αμινών και η αιμόλυση. Η πλειοψηφία των στελεχών είχαν χαμηλή ικανότητα οξύνισης στο γάλα, και χαμηλή πρωτεολυτική δραστικότητα. Τα στελέχη παρουσίασα ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Enterococci are among the most significant, interesting and at the same time controversial groups of lactic acid bacteria. The purpose of the present work was to determine various biochemical and functional properties of enterococci, and to evaluate them through their in situ use in food fermentations. In a first step, a total of 172 strains belonging to different species (mainly E. faecium, E.faecalis and E. durans), and isolated from various sources (food, veterinary and human) were screened for biochemical properties relevant to their technological performance in fermented foods. Moreover, bacteriocin production against spoilage and pathogenic bacteria as well as some basic, potential pathogenic traits, such as antibiotic resistance, biogenic amines production and haemolytic activity were also considered. Strains exhibited low milk acidifying ability and low extracellular proteolytic activity. Their peptidase activities were low and mainly specific against glycine-proline- and gluta ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/13001
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/13001
ND
13001
Εναλλακτικός τίτλος
A study on the biochemical, functional and technological properties of enterococci
Συγγραφέας
Σαραντινόπουλος, Παναγιώτης του Παρασκευάς
Ημερομηνία
2002
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων. Εργαστήριο Γαλακτοκομίας
Εξεταστική επιτροπή
Τσακαλίδου Ε.
Καλαντζόπουλος Γ.
Νυχάς Γ.
Ανυφαντάκη Ε.
Κωμαΐτης Ε.
Κλώνης Ι.
Αληχανίδης Ε
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΕπιστήμη Ζωικής Παραγωγής
Λέξεις-κλειδιά
Εντερόκοκκοι; Λακτόζη; Βακτηριοσίνες; Ένζυμα; Γάλα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
xiii, 294 σελ., εικ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)