Διατροφικές προκλήσεις και φυσιολογία θρέψης σε εκτρεφόμενους υδρόβιους οργανισμούς

Περίληψη

Η ιστορία του ανθρώπου είναι συνυφασμένη με την κατανάλωση ιχθυηρών μέσω της χρήσης αλιευτικών πρακτικών, η οποία αποτυπώνεται σε μια πληθώρα αρχαιολογικών χώρων και ευρημάτων. Στις μέρες μας, η αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού, η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και η εύκολη πρόσβαση στην πρώτη ύλη έχει οδηγήσει στην αύξηση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης ιχθύων και θαλασσινών. Η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση έχει ωθήσει την ανάπτυξη του κλάδου των υδατοκαλλιεργειών, σε μια προσπάθεια παροχής υψηλής ποιότητας και χαμηλής τιμής ιχθυηρών, συμβάλλοντας στη μείωση της αλιευτικής πίεσης των άγριων ιχθυοπληθυσμών που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Οι ταχείς ρυθμοί ανάπτυξης των υδατοκαλλιεργειών είναι απόρροια της εντατικοποίησης της παραγωγής των εκτρεφόμενων ειδών, μέσω της επιστημονικής μελέτης του κύκλου ζωής, της φυσιολογίας και των απαιτήσεων των οργανισμών που παρουσιάζουν υδατοκαλλιεργητικό ενδιαφέρον. Αυτή η επιστημονική γνώση συνέβαλλε και στη δημιουργία τροφών κατάλληλων για τον ε ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The aim of the present study was to evaluate the effect of partially or totally replacement of fishmeal and fish oil by low trophic organisms, with or without the use of fishmeal trimmings in conventional and organic gilthead sea bream’s (Sparus aurata) growth performance, feed utilization, digestibility, metabolism, proximate composition of white muscle, amino acid and fatty acid profile of white muscle, midgut microbiota and histological alteration of liver, anterior and posterior gut. Such low trophic ingredients included single cell proteins from Methylococcus capsulatus, Saccharomyces cerevisiae, Schizochytrium limacinum and Phaeodactylum tricornutum, insect meal from Hermetia illucens and tunicate meal from Ciona intestinalis. In total, four experimental trials were conducted in the Aquaculture Laboratory of the University of Thessaly, in Greece. In the first feeding trial the fishmeal was partially replaced by a mixture of fishmeal trimmings, M. capsulatus, S. cerevisiae and sun ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/59314
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/59314
ND
59314
Εναλλακτικός τίτλος
Nutritional challenges and physiology of aquatic animals
Συγγραφέας
Τάμπου, Άννα (Πατρώνυμο: Βασίλειος)
Ημερομηνία
2025
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος. Εργαστήριο Υδατοκαλλιεργειών
Εξεταστική επιτροπή
Μεντέ Ελένη
Αντωνοπούλου Ευθυμία
Κορμάς Κωνσταντίνος
Καραπαναγιωτίδης Ιωάννης
Βερίλλης Παναγιώτης
Νέγκας Ιωάννης
Βλάχος Νικόλαος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΓεωπονία, Δασολογία και Αλιεία ➨ Αλιεία
Λέξεις-κλειδιά
Τσιπούρα; Sparus aurata; Ιχθυάλευρο; Ιχθυέλαιο; Υποπροϊόντα φιλετοποίησης ιχθύων; Μονοκύτταρες πρωτεΐνες; Βακτηριακή πρωτεΐνη; Ζυμομύκητας; Schizochytrium; Εντομάλευρο; Ασκίδιο; Μικροφύκη; Βιολογική ιχθυοκαλλιέργεια; Αειφορία
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.