Μελέτη των μικροβιολογικών και φυσικοχημικών χαρακτηριστικών ζυμούμενων επιτραπέζιων ελιών της Κύπρου και λειτουργικές ιδιότητες της επικρατούσας μικροχλωρίδας

Περίληψη

Η επιτραπέζια ελιά είναι ένα από τα πιο δημοφιλή, παραδοσιακά, ζυμούμενα προϊόντα και η παγκόσμια παραγωγή και κατανάλωσή της αυξάνονται εκθετικά. Σύμφωνα με τη μέθοδο του φυσικού τύπου παραγωγής, οι ελιές υπόκεινται σε απευθείας ζύμωση σε άλμη, χωρίς καμία προ-επεξεργασία ξεπικρίσματος. Η διαδικασία αυτή παραμένει μέχρι και σήμερα εμπειρική και ασταθής, καθώς επηρεάζεται έντονα από τις φυσικοχημικές ιδιότητες του καρπού και τη μεταβολική δραστηριότητα μικροοργανισμών, οι οποίοι είναι προσαρτημένοι στον καρπό ή μεταδίδονται από το περιβάλλον. Στις μέρες μας, ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας παραγωγής έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον τόσο της βιομηχανίας όσο και της επιστημονικής κοινότητας, με στόχο τη σταθεροποίηση της ζύμωσης και συνεπώς, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας του τελικού προϊόντος. Επιπλέον, η μείωση του επιπέδου χλωριούχου νατρίου που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, είναι μία από τις κυριότερες προκλήσεις της βιομηχανίας και απαιτήσεις της αγοράς. Για τον λόγ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Table olives are one of the most well-known traditionally fermented vegetables and their global consumption is increasing exponentially. According to the directly brining method, table olives are produced spontaneously, without any pre-treatment. This process remains empirical and inconstant, since it is strongly affected by physicochemical attributes of the fruit and the microbiota coming from the olive fruit and the environment. Nowadays, process modernization is extremely recommended worldwide, aiming to innovative products and/or processes. The stabilization of fermentation and thus, increasing the added value of the final product is a highly needed innovation making one of the oldest traditional food processes and products highly modernized. Furthermore, the reduction levels of sodium chloride used during processing is one of the main industry’s challenges. In this regard, in the present thesis, the significant contribution of a commercial starter culture containing L. plantarum t ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/57285
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/57285
ND
57285
Εναλλακτικός τίτλος
Study of microbiological and physicochemical characteristics of fermented table olives in Cyprus and the multifunctional properties of the predominant microbiota
Συγγραφέας
Αναγνωστόπουλος, Δημήτριος (Πατρώνυμο: Αχιλλεύς)
Ημερομηνία
2020
Ίδρυμα
Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Εξεταστική επιτροπή
Τσάλτας Δημήτριος
Νυχάς Γεώργιος-Ιωάννης
Παπαδέλλη Μαρίνα
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΆλλες Γεωπονικές Επιστήμες ➨ Άλλες Γεωπονικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Επιτραπέζιες ελιές; Ζύμωση; Καλλιέργια εκκίνησης; Οξυγαλακτικά βακτήρια; Ζύμες; Τεχνολογικές ιδιότητες; Προβιοτικά
Χώρα
Κύπρος
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., χαρτ., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.