Αξιολόγηση ανάπτυξης και θρέψης βρεφών και νηπίων: η επίδραση της σύστασης της διατροφής σε πρωτεΐνη και λιπαρά

Περίληψη

Οι σύγχρονες μέθοδοι σύνθεσης και παρασκευής υποκατάστατων γάλακτος βρεφικής ηλικίας (ΥΓΒΗ) προσπαθούν να μιμηθούν τα συστατικά του μητρικού γάλακτος (ΜΓ) ώστε να επιτύχουν όχι μόνο τις θρεπτικές του ιδιότητες, αλλά και τις άλλες φυσιολογικές λειτουργίες που παρέχονται από το ΜΓ σε ένα παιδί που θηλάζει. Η παρούσα Διδακτορική Διατριβή έχει σκοπό να διερευνήσει τις επιδράσεις της χρήσης λίπους αγελαδινού γάλακτος (ΛΑΓ) στο μίγμα λιπαρών ΥΓΒΗ στους σάπωνες λιπαρών οξέων των κοπράνων, στην απέκκριση ασβεστίου και στα χαρακτηριστικά των κοπράνων υγιών βρεφών, καθώς επίσης να διερευνήσει τις επιδράσεις ενός ΥΓΒΗ με μερικώς υδρολυμένη πρωτεΐνη στην αύξηση και σε παραμέτρους άνεσης του πεπτικού συστήματος υγιών βρεφών σε σχέση με ένα κοινό ΥΓΒΗ με άθικτη πρωτεΐνη. Δύο κλινικές μελέτες διεξήχθησαν: (α) Η μελέτη Little Panda ήταν μια διπλά-τυφλή τυχαιοποιημένη διασταυρούμενη κλινική μελέτη που διεξήχθη με υγιή βρέφη αποκλειστικώς σιτιζόμενα με ΥΓΒΗ, τα οποία τυχαία έλαβαν είτε ένα ΥΓΒΗ με βάση ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Modern formulating and manufacturing processes of supplemental infant formulas (IFs) try to copy and imitate the components of human milk (HM) to achieve not only its nutritional properties, but also other physiological functions that are provided by HM to a breastfed child. The present Doctoral Thesis aimed to investigate the effects of bovine milk fat (MF) used in the fat blend of IFs on stool fatty acid soaps, calcium excretion and stool characteristics of healthy infants, as well as investigate the effects of a partially hydrolysed IF on growth and digestive comfort parameters in healthy infants as compared to a standard IF with intact protein. Two clinical trials were performed: (a) Little Panda study was a double-blind randomized cross-over trial conducted with healthy formula-fed infants who were randomly allocated to receive either a MF-based formula (50% or 20% MF) or a 100% vegetable fat (VF) formula in a 2x2-week cross-over design. At the end of each two-week intervention pe ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/54423
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/54423
ND
54423
Εναλλακτικός τίτλος
Assessment of nutrition, growth and development of infants and toddlers: the effect of dietary composition in protein and lipids
Συγγραφέας
Καραγλάνη, Ευαγγελία (Πατρώνυμο: Σταύρος)
Ημερομηνία
2023
Ίδρυμα
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Σχολή Επιστημών Υγείας & Αγωγής. Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής. Εργαστήριο Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας
Εξεταστική επιτροπή
Μανιός Ιωάννης
Χαρμανδάρη Ευαγγελία
Χρούσος Γεώργιος
Καλιώρα Ανδριάνα
Τσίγκος Κωνσταντίνος
Ξεπαπαδάκη Παρασκευή
Σκουρολιάκου Μαρία
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΕπιστήμες Υγείας ➨ Διατροφή και Διαιτολογία
Λέξεις-κλειδιά
Βρεφική διατροφή; Αύξηση; Βρεφικά γάλατα; Λίπος αγελαδινού γάλακτος; Υδρολυμένη πρωτεΐνη
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)