Μελέτη δράσης φυσικών αντιοξειδωτικών σε συστήματα τροφίμων και σε ενεργό ή βρώσιμη συσκευασία

Περίληψη

Στην παρούσα διδακτορική διατριβή εξετάσθηκε η αντιοξειδωτική ικανότητα ορισμένων αρωματικών φυτών. Τα αρωματικά φυτά που μελετήθηκαν ήταν το θυμάρι (Τhymus capitatus), η ρίγανη (Origanum vulgare hirtum), το θρούμπι (Satureja thymbra) και το δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis). Ιδιαίτερα για τη ρίγανη, χρησιμοποιήθηκαν δύο χημειότυποι, ένας πλούσιος σε καρβακρόλη και ένας μεικτός με καρβακρόλη και θυμόλη, ώστε να εντοπιστούν τυχόν διαφορές. Για την παραλαβή και ταυτοποίηση των αντιοξειδωτικών συστατικών έγιναν διαδοχικές εκχυλίσεις των φυτών με οξικό αιθυλεστέρα και αιθανόλη. Στη ρίγανη μικτού χημειότυπου και στο δεντρολίβανο έγινε παραλαβή των φαινολικών τους συστατικών και απευθείας με αιθανόλη προκειμένου να εκτιμηθεί η δράση του εκχυλίσματος και επομένως η δυνατότητα παραλαβής αντιοξειδωτικών απ΄ευθείας με μία εκχύλιση. Τα φυτά πριν την εκχύλιση ξηράνθηκαν σε θερμοκρασία δωματίου και υποβλήθηκαν σε υδροατμοαπόσταξη για την απομάκρυνση των αιθερίων ελαίων. Στόχος ήταν η εκμετάλλευ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In this doctoral thesis, the antioxidant capacity of certain aromatic plants was examined. The studied aromatic plants were thyme (Thymus capitatus), oregano (Origanum vulgare hirtum), savory (Satureja thymbra) and rosemary (Rosmarinus officinalis). Two chemotypes of oregano, rich in carvacrol and rich in carvacrol and thymol, were used to identify the differences between them. The extraction and identification of the antioxidant components of the plants were carried out with ethyl acetate and ethanol. In mixed chemotype of oregano and rosemary, their phenolic components were also extracted directly with ethanol in order to assess the possibility to obtain antioxidants directly with one extraction. The plants before extraction were dried at room temperature and subjected to hydro-distillation to remove essential oils. The aim was to exploit the deodorized plant mass, as it is a source of phenolic compounds but is a by-product of the essential oil manufacturing industry. The solvents us ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/53534
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/53534
ND
53534
Εναλλακτικός τίτλος
Study of natural antioxidants in food systems and in active or edible packaging
Συγγραφέας
Χουλιτούδη, Ευανθία (Πατρώνυμο: Αθανάσιος)
Ημερομηνία
2022
Ίδρυμα
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας IV: Σύνθεση και Ανάπτυξη Βιομηχανικών Διαδικασιών (IV)
Εξεταστική επιτροπή
Ωραιοπούλου Βασιλική
Ταούκης Πέτρος
Τζια Κωνσταντίνα
Δέτση Αναστασία
Καλογερόπουλος Νικόλαος
Χουχουλά Δήμητρα
Τσιρώνη Θεοφανία
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Εφαρμοσμένη χημεία
Επιστήμες Μηχανικού και ΤεχνολογίαΕπιστήμη Χημικού Μηχανικού ➨ Χημική μηχανική
Λέξεις-κλειδιά
Φυσικά αντιοξειδωτικά; Ενεργός συσκευασία; Γαλακτώματα; Βρώσιμη συσκευασία; ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΕΛΑΙΑ
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)