Ποιοτικά χαρακτηριστικά και αυθεντικότητα του κρέατος των εκτρεφόμενων σαλιγκαριών και μέθοδοι βελτίωσής τους

Περίληψη

Το σαλιγκάρι είναι ένα δημοφιλές τρόφιμο παγκοσμίως και κατατάσσεται στη λίστα με τα τρόφιμα πολυτελείας. Η οικογένεια Helicidae περιλαμβάνει αρκετά εδώδιμα είδη μεταξύ των οποίων Cornu aspersum aspersum, Cornu aspersum maximum και Helix lucorum. Η ποιότητα των βρώσιμων χερσαίων Γαστεροπόδων (σαλιγκαριών) αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αποδοχή του συγκεκριμένου τροφίμου από τους καταναλωτές του. Το φιλέτο, όπως χαρακτηρίζεται η κεφαλοποδική μάζα του σαλιγκαριού, είναι το κύριο εδώδιμο μέρος του σαλιγκαριού το οποίο αξιοποιείται και από τη βιομηχανία τροφίμων. H συγκεκριμένη διατριβή εστιάζει στη μελέτη της αυθεντικότητας των εκτρεφόμενων σαλιγκαριών στην Ελλάδα και της ποιότητας του φιλέτου τους. Για την επίτευξη των στόχων της διατριβής, εξετάστηκε ο μορφολογικός και μοριακός πολυμορφισμός πληθυσμών των εκτρεφόμενων υποειδών του είδους Cornu aspersum, C. a. aspersum και C. a. maximum και διερευνήθηκαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του φιλέτου τόσο των προαναφερθέντων εκτρεφόμενων σ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Snail is a popular food worldwide and is on the list of luxury foods. The family Helicidae includes several edible species including Cornu aspersum aspersum, Cornu aspersum maximum and Helix lucorum. The quality of edible land gastropods (snails) is an important factor in the acceptance of this food by its consumers. The fillet, as the snail cephalopod mass is known, is the main edible part of the snail which is also used by the food industry. The present thesis focuses on the study of the authenticity of farmed snails in Greece and the quality of their fillet. To achieve the objectives of the thesis, the morphological and molecular polymorphism of populations of farmed subspecies of Cornu aspersum, C. a. aspersum and C. a. maximum were examined and the quality characteristics of the fillet of the aforementioned farmed snails and wild snail species C. a. aspersum and H. lucorum were investigated. In the absence of a suitable method to evaluate the texture and colour of snail fillets, p ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/53469
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/53469
ND
53469
Εναλλακτικός τίτλος
Qualitative characteristics and authenticity of farmed snail meat and methods of improving them
Συγγραφέας
Κουγιαγκά, Ευκαρπία (Πατρώνυμο: Χρήστος)
Ημερομηνία
2022
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος
Εξεταστική επιτροπή
Χατζηιωάννου Μαριάνθη
Εξαδάκτυλος Αθανάσιος
Γιαννούλη Περσεφόνη
Μποζιάρης Ιωάννης
Γκάφας Γεώργιος
Λεωνίδας Δημήτριος
Γιάντσης Ιωάννης
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΆλλες Γεωπονικές Επιστήμες ➨ Άλλες Γεωπονικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Εκτρεφόμενα σαλιγκάρια; Cornu aspersum; Φιλέτο; Ποιότητα; Αυθεντικότητα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)