Αξιοποίηση στεμφύλων με ζύμωση στερεάς φάσης για την παραγωγή μικροβιακής πρωτεΐνης

Περίληψη

Ένας μεγάλος όγκος υποπροϊόντων οινοποιείου παραμένει ανεκμετάλλευτος κάθε χρόνο σε διεθνές επίπεδο, γεγονός που όχι μόνο επιβαρύνει το οινοποιείο αλλά και το περιβάλλον.Ο σκοπός αυτής της διατριβής είναι να διερευνήσει τρόπους για τη χρήση των στεμφύλων ώστε να προκύψουν προϊόντα προστιθέμενης αξίας, συγχρόνως να μειωθεί η παραγωγή οινικών αποβλήτων, να δοθούν περαιτέρω εναλλακτικές λύσεις για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της δραστηριότητας του οινοποιείου αλλά και να δημιουργηθούν πιθανές πρόσθετες πηγές εισοδήματος. Στόχος της ερευνητικής εργασίας είναι η παραγωγή μικροβιακής πρωτεΐνης σε υποστρώματα στεμφύλων και η μελέτη των χαρακτηριστικών των τελικών προϊόντων (τέφρα, υγρασία, λίπος, φυτικές ίνες) για πιθανή αξιοποίηση τους ως πηγή τροφής, στο πλαίσιο επίτευξης της κυκλικής οικονομίας. Στο πρώτο μέρος της διατριβής, στα τέσσερα πρώτα κεφάλαια, γίνεται μια διεξοδική επισκόπηση της βιβλιογραφίας όσον αφορά τη ζύμωση στερεάς φάσης, τα μανιτάρια, τη μικροβιακή πρωτεΐνη ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

A large volume of winery by-products remains unexploited every year internationally, which not only burdens a winery but also the environment.The purpose of this dissertation is to explore ways to use grape pomace to produce value-added products, at the same time to reduce the production of wine waste, to provide further alternatives to reduce the environmental impact of the winery activity and to create potential sources of income.The aim of this research is the production of microbial protein from grape pomace substrates and the study of the characteristics of the final products (ash, moisture, fat, fiber) for their possible utilization as a food source, in the context of achieving a circular economy.In the first part of the dissertation, in the first four chapters, there is a thorough review of the literature regarding solid phase fermentation, mushrooms, microbial protein and the utilization of vinification by-products.The second part of the dissertation describes in detail the exp ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/50837
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/50837
ND
50837
Εναλλακτικός τίτλος
Utilization of grape pomace for the production of microbial protein using solid state fermentation
Συγγραφέας
Σωτηροπούλου, Ευαγγελία (Πατρώνυμο: Ιωάννης)
Ημερομηνία
2021
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Λιούνη Μαρία
Καλοκαιρινός Αντώνιος
Ιατρού Ερμόλαος
Μπόσκου Γεώργιος
Θωμαΐδης Νικόλαος
Μαυρομούστακος Θωμάς
Χατζηλαζάρου Αρχοντούλα
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Χημεία, άλλοι τομείς
Λέξεις-κλειδιά
Υποπροϊόντα οινοποίησης; Μκροβιακή πρωτεΐνη; Αξιοποίηση αποβλήτων οινοποιείου; Κυκλική οικονομία
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)