Στοιχειακή μεταβολομική: ανάπτυξη του στοιχειακού αποτυπώματος τροφίμων για τον προσδιορισμό της αυθεντικότητάς τους

Περίληψη

Στόχος της παρούσας διατριβής ήταν να μελετηθεί η χρήση της στοιχειακής μεταβολομικής στην αυθεντικότητα των τροφίμων. Η διατριβή αναδεικνύει τις σπάνιες γαίες και τα ιχνοστοιχεία ως δείκτες αυθεντικότητος. Η αυθεντικότητα των τροφίμων είναι ένα ραγδαίως ανερχόμενο πεδίο, κυρίως λόγω της ανησυχίας και ευαισθητοποίησης των καταναλωτών σχετικά με την ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η δήλωση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών ποιότητας σε προϊόντα υψηλής αξίας. Ως εκ τούτου, υπάρχει ανάγκη για νέες μεθοδολογίες ανάλυσης σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας. Έτσι, οι αναλυτικοί χημικοί, με βάση τις γνώσεις τους σχετικά με τις τεχνικές και μεθοδολογίες, οδηγούν την έρευνα της αυθεντικότητας των τροφίμων. Στο θεωρητικό μέρος παρουσιάζονται οι ερευνητικές τάσεις του τομέα, υπογραμμίζοντας τις προοπτικές των αναλυτικών τεχνικών στο τομέα μαζί με τις συνηθέστερες εφαρμογές που έχει η κάθε μία στο πεδίο. Ακόμη, δίνεται αναλυτική εξήγηση στο γιατί τα στοιχειακά αποτυπώματα, κα ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The aim of this dissertation was to study the use of elemental metabolomics for food authentication. The dissertation points out opportunities using beyond trace elements, rare earth elements as authenticity markers. The authenticity of food is a rapidly growing field, mainly due to consumer concerns and awareness of food quality and safety. Of particular importance is the declaration of specific quality features in high value products. Therefore, there is a need for new methodologies for the analysis of value-added products. Thus, analytical chemists, based on their knowledge of techniques and methodologies, lead the research of the authenticity of food. The theoretical part presents the research trends of the sector, highlighting the prospects of the analytical techniques in the field together with the most common applications each has in the field. In addition, a detailed explanation is given as to why elemental fingerprints, and in particular rare earth elements, are reliable indic ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/48123
ND
48123
Εναλλακτικός τίτλος
Elemental metabolomics: development of elemental fingerprinting for food authentication
Συγγραφέας
Δρίβελος, Σπύρος του Αθανάσιος
Ημερομηνία
2020
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Τροφίμων Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Εργαστήριο Γενικής Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Γεωργίου Κωνσταντίνος
Χαρουτουνιάν Σέρκο
Θωμαΐδης Νικόλαος
Ταραντίλης Πέτρος
Μασούρας Θεοφύλακτος
Ζωίδης Ευάγγελος
Παππάς Αθανάσιος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Χημεία
Γεωεπιστήμες και Επιστήμες Περιβάλλοντος
Λέξεις-κλειδιά
Αυθεντικότητα τροφίμων; Σπάνιες γαίες; Ιχνοστοιχεία; Στοιχειακό αποτύπωμα; Φασματομετρία μαζών με επαγωγικά συζευγμένο πλάσμα; ΠΟΠ; ΠΓΕ; ΕΠΙΠ; Βιολογικά προϊόντα; Γεωγραφική προέλευση; Αυθεντικότητα μελιού; Φάβα Σαντορίνης; Βιοδιαθεσιμότητα; Εποχιακή διακύμανση
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
246 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)