Ανάπτυξη και εφαρμογή συνδυασμένων μεθόδων διαχωρισμού και φασματομετρίας στη μελέτη προϊόντων ζύμωσης και οινοποίησης

Περίληψη

Σκοπός της παρούσας διδακτορικής διατριβής ήταν η μελέτη των παραπροϊόντων της ερυθρής οινοποίησης με στόχο τον προσδιορισμό του περιεχομένου τους σε φαινολικές ενώσεις (ανθοκυανίνες) οι οποίες μπορούν να τους προσδώσουν προστιθέμενη αξία.Το πειραματικό κομμάτι της διατριβής αποτελούνταν από τρία επιμέρους τμήματα. Το πρώτο κομμάτι αποτέλεσε η ανάπτυξη αναλυτικής μεθόδου με την τεχνική της υγρής χρωματογραφίας συζευγμένη με φασματοσκοπία μάζας για την επιτυχή ανάκτηση και προσδιορισμό των ανθοκυανινών από τα παραπροϊόντα της οινοποίησης. Η μέθοδος περιελάβανε την πλήρη διαδικασία, από την εκχύλιση των ουσιών από τα παραπροϊόντα, έως την ανάλυση του εκχυλίσματος με το σύστημα HPLC-PDA-MS. Τα αναλυτικά χαρακτηριστικά της μεθόδου που αναπτύχθηκε ήταν LOD = 9,0 μg L-1, LOQ = 27 μg L-1, RSD μεθόδου 5,8%, κλήση S = 1,34x105 mg L-1, συντελεστής συσχέτισης r = 0,9996, και δυναμικό εύρος = 27-10000 μg L-1. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης των παραπροϊόντων σε σύγκριση με το κρασί από την παραγωγή τ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The focus of this dissertation was the study of wine byproducts, specifically those produced after the vinification process of a Syrah wine, in order to determine their anthocyanin content and their subsequent potential for further utilization.The experimental part of this dissertation was constituted of three main parts. The first part was the development of an analytical method for the successful extraction and identification of anthocyanins contained in the wine byproducts. During the optimization process of the method both parameters affecting the extraction and analysis of anthocyanins were investigated. The analytical characteristics of the HPLC-PDA-MS method development were the following, LOD = 9,0 μg L-1, LOQ = 27 μg L-1, method RSD 5,8%, Slope S = 1,34x105 mg L-1, correlation coefficient r = 0,9996, and dynamic range = 27-10000 μg L-1. The results revealed that the anthocyanin content in the specific byproducts was 12 times higher compared to the content in the wine (Syrah).T ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/45509
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/45509
ND
45509
Εναλλακτικός τίτλος
Development and implementation of combined separation and spectroscopy methods in the study of fermentation and vinification products
Συγγραφέας
Τρίκας, Ευάγγελος (Πατρώνυμο: Δημήτριος)
Ημερομηνία
2019
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Τομέας Φυσικής, Αναλυτικής και Περιβαλλοντικής Χημείας. Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Ζαχαριάδης Γεώργιος
Ανθεμίδης Αριστείδης
Κυριακίδης Δημήτριος
Σαμανίδου Βικτωρία
Γηρούση Στέλλα
Θεοδωρίδης Γεώργιος
Τζαναβάρας Παρασκευάς
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Χημεία
Λέξεις-κλειδιά
Ανθοκυανίνες; Παραπροϊόντα οινοποίησης; Υγρή χρωματογραφία; Φασματοσκοπία μάζας
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
252 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)