Χαρακτηρισμός αυτοαντισωμάτων στη μυασθένεια και μελέτη τους σε πειραματικά μοντέλα της νόσου

Περίληψη

Η Μυασθένεια (MG) αποτελεί ένα κλασσικό οργανοειδικό, Τ-εξαρτώμενο αυτοάνοσο νόσημα, διαμεσολαβούμενο από αυτοαντισώματα. Τα αυτοαντισώματα στην MG κατευθύνονται έναντι του μυϊκού υποδοχέα της ακετυλοχολίνης (AChR) της νευρομυϊκής σύναψης. Αυτοαντισώματα έναντι του AChR διαπιστώνονται σε περίπου 85% των ασθενών MG, ενώ στο υπόλοιπο 15% των ασθενών διαπιστώνονται αυτοαντισώματα έναντι άλλων πρωτεϊνών της νευρομυϊκής σύναψης. Οι ασθενείς με MG εμφανίζουν μυϊκή αδυναμία, και κόπωση των σκελετικών μυών, συνήθως λόγω καταστροφής των AChR της νευρομυϊκής σύναψης. Ο AChR είναι ένα ιοντικό κανάλι που ενεργοποιείται από τη πρόσδεση προσδέτη και σχηματίζεται από πέντε ομόλογες υπομονάδες με στοιχειομετρία στα έμβρυα α2βγδ και α2βεδ στους ενήλικες. Οι υπομονάδες διατάσσονται συμμετρικά γύρω από ένα κεντρικό πόρο τοποθετημένες στη μετασυναπτική μεμβράνη του μυϊκού κυττάρου της νευρομυϊκής σύναψης, με τις εξωκυτταρικές περιοχές τους (ECDs) να βρίσκονται στην συναπτική σχισμή. Ο AChR στην κάθε α-υπο ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Myasthenia gravis (MG) is considered the classical organ specific, autoantibody-mediated, and T cell dependent human autoimmune disease. MG is associated with autoantibodies (autoAbs) against the acetylcholine receptor (AChR) of the neuromuscular junction (NMJ). These autoAbs are found in approximately 85% of the patients with generalized MG (AChR-MG), while the remaining ~15% of MG patients have autoAbs to additional NMJ proteins. MG patients are suffering from fatigability and weakness of skeletal muscles, usually due to destruction of the AChRs in the NMJ. The AChR located in the muscle endplates is a ligand-gated ion channel formed by five homologous subunits with stoichiometry α2βγδ in the embryos and α2βεδ in the adults. The subunits are arranged symmetrically around a central pore and are embedded in the postsynaptic muscle membrane, with their extracellular domains (ECDs) oriented in the synaptic space. Muscle AChRs bear one binding site per α-subunit for acetylcholine (ACh), t ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/44826
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/44826
ND
44826
Εναλλακτικός τίτλος
Characterization of autoantibodies in myasthenia and their study in experimental models of the disease
Συγγραφέας
Κόρδας, Γρηγόριος του Γεώργιος
Ημερομηνία
2018
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Πατρών. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Φαρμακευτικής. Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας
Εξεταστική επιτροπή
Πουλάς Κωνσταντίνος
Σιβολαπένκο Γρηγόριος
Μαργαρίτη Μαριγούλα
Πατρινός Γεώργιος
Σπυρούλιας Γεώργιος
Λάμαρη Φωτεινή
Παναγόπουλος Νικόλαος
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΙατρική Βιοτεχνολογία
Λέξεις-κλειδιά
Yποδοχέας της ακετυλοχολίνης
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
191 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)