Μηχανισμός προσαρμογής των λιπιδίων του τροφογενούς παθογόνου βακτηρίου λisteria monocytogenes σε αντιοξειδωτικά και σε συνδυασμό με θερμοκρασία: pH και άλλες συνθήκες - συνέπειες στην ασφάλεια των τροφίμων

Περίληψη

Το βακτήριο Listeria monocytogenes εμφανίζεται σε μια ποικιλία τροφίμων και έχει προκαλέσει πολλές ομαδικές τροφολοιμώξεις με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Η τροποποίηση της σύστασης των μεμβρανικών λιπιδίων του και συνεπώς η μεταβολή της ρευστότητας της κυτταρικής μεμβράνης, είναι ένας μηχανισμός προσαρμογής που του επιτρέπει να αναπτύσσεται σε δυσμενείς συνθήκες, όπως χαμηλή θερμοκρασία, όξινο pH, παρουσία οργανικών οξέων κλπ. Τα αρωματικά φυτά [όπως η ρίγανη (Origanum vulgare L.)] είναι σπουδαίες πηγές αντιοξειδωτικών και αντιμικροβιακών ουσιών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυσικά συντηρητικά στα τρόφιμα.Σκοπός αυτής της διατριβής ήταν να εξεταστεί αν ένα υδατικό εκχύλισμα ρίγανης μπορεί να δράσει ως φυσικό αντιμικροβιακό ενάντια στο βακτήριο L. monocytogenes, καθώς κι οι αλλαγές που πραγματοποιούνται στα λιπίδια της μεμβράνης του, κατά τη προσαρμογή του σε ήπιες συγκεντρώσεις του εκχυλίσματος. Για το σκοπό αυτό, η μελέτη εστιάστηκε σε τρεις κύριες κατευθύνσεις. Η πρώτη κατεύθυνση ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The pathogen Listeria monocytogenes is present in a variety of food products and is a main reason for many outbreaks with high case fatality rates. Modification of its membrane lipid composition, and thus changes in cytoplasmic membrane fluidity, is an adaptation mechanism in L. monocytogenes, which allows it to grow in a stressful environment such as low temperature, low pH, presence of organic acids, etc. Aromatic plants [including oregano (Origanum vulgare L.)] are great sources of antioxidants and antimicrobial compounds for natural food preservation. The aim of this thesis was to determine if a water infusion of oregano is able to act as a natural antimicrobial agent against L. monocytogenes and the changes that will occur in its membrane lipids, during its adaptation of sub-lethal concentration of oregano infusion. For this purpose, this thesis was focused on three main directions. The first direction was concerned about the oregano infusion that was used in the experimental proc ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/44277
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/44277
ND
44277
Εναλλακτικός τίτλος
Lipid adaptation mechanism of foodborne pathogen bacterium listeria monocytogenes in antioxidants and in combination to temperature: pH and other conditions - consequences on food safety
Συγγραφέας
Διακογιάννης, Ιωάννης (Πατρώνυμο: Ηλίας)
Ημερομηνία
2017
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Τομέας ΙΙ. Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Μαρκάκη Παναγιώτα
Τζιά Κωνσταντίνα
Προεστός Χαράλαμπος
Γαλανοπούλου Κωνταντία
Δροσινός Ελευθέριος
Μποζιάρης Ιωάννης
Σινάνογλου Βασιλεία
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία
Λέξεις-κλειδιά
Listeria monocytogenes; Ρίγανη; Xυμός τομάτας; Οξικό οξύ; Λιπίδια; Rευστότητα μεμβράνης
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
182 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)