Σύγκριση της επίδρασης της σιταγλιπτίνης και της μετφορμίνης στα επίπεδα των πεπτιδίων που ρυθμίζουν την όρεξη σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2

Περίληψη

Σκοπός: Η διερεύνηση της επίδρασης της σιταγλιπτίνης και της μετφορμίνης στα επίπεδα των πεπτιδίων που ρυθμίζουν την όρεξη καθώς και τις τιμές του σακχάρου και των λιπιδίων σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.Υλικό και μέθοδος: Στη μελέτη συμμετείχαν 31 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 πρόσφατης έναρξης οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο όμάδες. Η μία ομάδα [ηλικία: 59.5 ± 10.5 έτη, ΔΜΣ: 33.4 ± 6.1 kg/m²] έλαβε μετφορμίνη (850 mg ημερησίως) για τέσσερις εβδομάδες ενώ η άλλη ομάδα [ηλικία: 58.1 ± 7.9 έτη, ΔΜΣ: 31.8 ± 8.1 kg/m²] έλαβε σιταγλιπτίνη (100 mg ημερησίως) για το ίδιο χρονικό διάστημα. Στους ασθενείς χορηγήθηκε μετά από 12ωρη νηστεία ένα μεικτό γεύμα θεμιδικής αξίας 697 Kcal κατά την έναρξη της μελέτης καθώς και μετά την παρέλευση τεσσάρων εβδομάδων από τη λήψη κάθε φαρμάκου. Τα επίπεδα της γκρελίνης, του GLP-1, του GIP και του PYY καθώς και της ινσουλίνης και της γλυκόζης μετρήθηκαν προγευματικά καθώς και 30, 60, 90, 120, 180, 240, 300, 360 λεπτά μεταγευματικά. Τα επίπεδα των λιπιδίων μετρήθηκαν ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Objective: To investigate the effect of sitagliptin and metformin on the gut peptide levels and on the glucose and lipid profiles in patients with type 2 diabetes.Materials and methods: Thirty one patients with newly diagnosed type 2 diabetes participated in this study and were allocated to two groups. One group [mean age: 59.5 ± 10.5 years, BMI: 33.4 ± 6.1 kg/m²] was started on metformin (850 mg daily) and the other group [mean age: 58.1 ± 7.9 years, BMI: 31.8 ± 8.1 kg/m²] was started on sitagliptin (100 mg daily) for four weeks. Patients received a test meal of mixed content and caloric value of 697 Kcal after an overnight fast, at baseline and four weeks after the treatment. The levels of ghrelin, GLP-1, GIP, PYY, insulin and glucose were measured before the meal initiation and 30, 60, 90, 120, 180, 240, 300, 360 minutes post-prandially. Lipid levels were measured at fasting state and 2, 4 and 6 hours post-prandially.Results: There was a significant reduction of glycated haemoglobin ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/41995
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/41995
ND
41995
Εναλλακτικός τίτλος
Comparison of the effect of sitagliptin and metformin on gut peptide levels in patients with type 2 diabetes
Συγγραφέας
Αλεξιάδου, Κλεοπάτρα (Πατρώνυμο: Ιωάννης)
Ημερομηνία
2014
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Ιατρικής. Τομέας Παθολογίας. Κλινική Α' Προπαιδευτική Παθολογική
Εξεταστική επιτροπή
Λαδάς Σπυρίδων
Τεντολούρης Νικόλαος
Μακρυλάκης Κωνσταντίνος
Σφηκάκης Πέτρος
Περρέα Δέσποινα
Κόκκινος Αλέξανδρος
Θανοπούλου Α.
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες Υγείας
Κλινική Ιατρική
Λέξεις-κλειδιά
Σιταγλιπτίνη; Μετφορμίνη; Ινκρετίνες
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
191 σ., πιν., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)