Μελέτη παραγόντων που επηρεάζουν τη συγκέντρωση των αντιοξειδωτικών συστατικών και το περιεχόμενο και τη σύσταση των αιθέριων ελαίων διαφόρων ειδών εσπεριδοειδών (citrus)

Περίληψη

Τα αιθέρια έλαια και ο χυμός είναι από τα σημαντικότερα προϊόντα που παράγονται από τα εσπεριδοειδή, εξαιτίας της χρήσης στη φαρμακοβιομηχανία και κοσμετολογία και της διαιτητικής τους αξίας, αντίστοιχα. Η συγκέντρωσή των αιθερίων ελαίων και των αντιοξειδωτικών συστατικών των εσπεριδοειδών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, τόσο ενδογενείς όσο και περιβαλλοντικούς. Για το λόγο αυτό στην παρούσα διατριβή μελετήθηκαν μερικοί από τους παράγοντες όπως είναι ο γενότυπος, το στάδιο ωρίμανσης, το είδος του ιστού, οι ρυθμιστές αύξησης και οι καταπονήσεις λόγω έλλειψης νερού και αλατότητας NaCl, που μπορεί να επηρεάζουν τη συγκέντρωση των αντιοξειδωτικών συστατικών και το περιεχόμενο και τη σύσταση των αιθερίων ελαίων στα εσπεριδοειδή.Το είδος και η ποικιλία-γενότυπος, επιδρούν στη σύσταση των αιθερίων ελαίων των εσπεριδοειδών. Η περιεκτικότητα του αιθερίου ελαίου στο φλοιό των καρπών κυμαίνεται μεταξύ 0.79-4.25%. Από τις ποικιλίες που μελετήθηκαν, η Murkott από τα μανταρίνια, η Maqvities από ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Essential oils and juice are the most important citrus products due to their pharmaceutical uses and dietary value, respectively. The content of the essential oils and antioxidant compounds of citrus is affected from various biotic and abiotic factors ie. genotype, the maturation stage of the fruits, plant growth regulators (G.R), drought stress and salt stress.The specie and the cultivar-genotype, affect the essential oil content and composition of Citrus fruits. The essential oil content in the peel varies between 0.79-4.25%. From the examined cultivars, Murkott variety of mandarins, Maqvities from oranges, Eureka from lemons and Du Reggio from bergamot, accumulate larger quantities of essential oilsin the peel. Additionally, other kinds of Citrus plants ie.Citron, bitter orange, kumquat and C. volcameriana contain 0.83, 2.66, 1.12 and 0.79% essential oils in the peel of the fruits, respectively.The main components of the essential oils from the peel of the Citrus fruits grown in Gre ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/38869
ND
38869
Εναλλακτικός τίτλος
Investigation of factors affecting the concentration of antioxidant components and essential oils yield and composition from different citrus species
Συγγραφέας
Σάρρου, Ειρήνη Γεώργιος
Ημερομηνία
2013
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Τμήμα Γεωπονίας. Τομέας Οπωροκηπευτικών και Αμπέλου
Εξεταστική επιτροπή
Δημάση - Θεριού Κορτέσσα
Θεριός Ιωάννης
Χατζοπούλου Πασχαλίνα
Πετρίδου Μαγδαληνή
Κατσιώτης Σταύρος
Τσιράκογλου Βασίλειος
Τσουβαλτζής Παύλος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Γεωεπιστήμες & Επιστήμες Περιβάλλοντος
Γεωργικές Επιστήμες
Γεωργία, Δασοκομία, και Αλιεία
Λέξεις-κλειδιά
Εσπεριδοειδή; Αιθέρια έλαια; Αντιοξειδωτικά
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
180 σ. , εικ., πιν., σχημ., γραφ.