Μηχανισμοί ανθεκτικότητας των ποικιλιών σκληρού σίτου Rusticano και Grazia σε συνθήκες αλατότητας και ψύχους

Περίληψη

Οι περιβαλλοντικές καταπονήσεις προκαλούν δυσμενείς συνθήκες για τηνανάπτυξη των οργανισμών και διακρίνονται σε βιοτικές και αβιοτικές. Οι βιοτικέςκαταπονήσεις προκαλούνται από παθογόνα, παράσιτα, αρπακτικά, ενώ οι αβιοτικέςπροέρχονται από ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες. Η αλατότητα και οι χαμηλέςθερμοκρασίες θεωρούνται από τους σημαντικότερους αβιοτικούς παράγοντεςκαταπόνησης των σιτηρών διότι παρεμποδίζουν την ανάπτυξη των φυτών καιπροκαλούν σοβαρές απώλειες στην γεωργική παραγωγή.Στην παρούσα διατριβή μελετήθηκε η ανάπτυξη των ποικιλιών σκληρούσίτου (Triticum turgidum var. durum), Rusticano και Grazia, που έχουν εμπορικήσημασία για τη χώρα μας, σε συνθήκες αλατότητας (100, 200 mM ΝaCl) για 5 ημέρεςκαι ψύχους (4oC) για 11 ημέρες. Στη συνέχεια, με τη χρήση υπερυψηλής απόδοσηςυγρή χρωματογραφία-φασματομετρία μάζας (UHPLC-MS) μελετήθηκε τομεταβολομικό πρότυπο του υπέργειου τμήματος των ποικιλιών μετά από 48 ώρεςκαταπόνησης των φυταρίων τους σε συνθήκες υψηλής αλατότητας (200 mM ΝaCl)κ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Environmental stresses arise from conditions that are unfavorable for theoptimal growth and development of plants and can be classified either as biotic orabiotic. Biotic stresses are caused by pathogens, parasites, predators and othercompeting organisms while abiotic are produced by inappropriate levels of physicalcomponents of the environment. Salinity and temperature extremes have seriouseffects on the physiology of cereal crops.Initialy, morphological parameters of two commercial durum wheat (Triticumturgidum var. durum) cultivars, Rusticano and Grazia, were studied and evaluated fortheir tolerance to salt and cold stress. Metabolomic analysis based on Ultra-highpressureliquid chromatography time-of-flight mass spectrometry (UHPLC-TOF-MS)was employed to identify differentially regulated metabolites, 48 h after exposure ofcvs Rusticano and Grazia to 200mM NaCl and 4oC. Based on the results ofcomparative analysis in Rusticano and Grazia cvs under salt and cold stressconditions, it wa ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/37899
ND
37899
Συγγραφέας
Φραγκογεώργη, Γαρυφαλλιά Απόστολος
Ημερομηνία
2014
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Αγροτικής Παραγωγής Υποδομών και Περιβάλλοντος. Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής
Εξεταστική επιτροπή
Χρονοπούλου-Σερέλη Αικατερίνη
Κατινάκης Παναγιώτης
Τσίρος Ιωάννης
Μπουράνης Δημήτριος
Παπλωματάς Επαμεινώνδας
Αϊβαλάκις Γεώργιος
Καμούτσης Αθανάσιος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Γεωργία, Δασοκομία, και Αλιεία
Λέξεις-κλειδιά
Σιτηρά; Αλατότητα; Ψύχος; Προλίνη
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
222 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.