Προσδιορισμός της ποιότητας και της προέλευσης του πρόβειου γάλακτος μέσω φυτικών ουσιών και βιοδεικτών

Όρους Χρήσης του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών, καθώς και της <

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Η παρούσα μελέτη πραγματοποιήθηκε το 2011, για περίοδο που εκτεινόταν από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο. Για τις ανάγκες αυτής της έρευνας πεδίου, συλλέχθηκαν 760 δείγματα πρόβειου γάλακτος, από 90 εμπορικές εκτροφές, και σημάνθηκαν αναλόγως της εποχής (1= χειμώνας, 2= άνοιξη και 3= καλοκαίρι) και του υψομέτρου (1= πεδινά, 2= ημιορεινά και 3= ορεινά) της περιοχής συλλογής. Έτσι, δημιουργήθηκαν 8 κατηγορίες δειγμάτων γάλακτος. Ακολούθως, τα δείγματα αναλύθηκαν με τη βοήθεια του αέριου χρωματογράφου – φασματογράφου μάζας κaι της μεθόδου SPME για τον προσδιορισμό της σύστασης τους σε λιπαρά οξέα και τερπένια. Τα δεδομένα που λήφθηκαν σε στατιστική ανάλυση, με τη χρήση της ANOVA και της ανάλυσης διάκρισης. Το ολικό ποσοστό κορεσμένων λιπαρών οξέων στο πρόβειο γάλα ανήλθε στα 63,6% των ολικών λιπαρών οξέων. Το ποσοστό των ακόρεστων λιπαρών οξέων στο πρόβειο γάλα κυμάνθηκε στο 30,7%. Τα ω-3 και ω-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα βρέθηκαν στο 1,33% και 3,42%, αντίστοιχα, των ολικών λιπαρών οξέων. ...