Προσδιορισμός της ποιότητας και της προέλευσης του πρόβειου γάλακτος μέσω φυτικών ουσιών και βιοδεικτών

Περίληψη

Η παρούσα μελέτη πραγματοποιήθηκε το 2011, για περίοδο που εκτεινόταν από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο. Για τις ανάγκες αυτής της έρευνας πεδίου, συλλέχθηκαν 760 δείγματα πρόβειου γάλακτος, από 90 εμπορικές εκτροφές, και σημάνθηκαν αναλόγως της εποχής (1= χειμώνας, 2= άνοιξη και 3= καλοκαίρι) και του υψομέτρου (1= πεδινά, 2= ημιορεινά και 3= ορεινά) της περιοχής συλλογής. Έτσι, δημιουργήθηκαν 8 κατηγορίες δειγμάτων γάλακτος. Ακολούθως, τα δείγματα αναλύθηκαν με τη βοήθεια του αέριου χρωματογράφου – φασματογράφου μάζας κaι της μεθόδου SPME για τον προσδιορισμό της σύστασης τους σε λιπαρά οξέα και τερπένια. Τα δεδομένα που λήφθηκαν σε στατιστική ανάλυση, με τη χρήση της ANOVA και της ανάλυσης διάκρισης. Το ολικό ποσοστό κορεσμένων λιπαρών οξέων στο πρόβειο γάλα ανήλθε στα 63,6% των ολικών λιπαρών οξέων. Το ποσοστό των ακόρεστων λιπαρών οξέων στο πρόβειο γάλα κυμάνθηκε στο 30,7%. Τα ω-3 και ω-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα βρέθηκαν στο 1,33% και 3,42%, αντίστοιχα, των ολικών λιπαρών οξέων. ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The current study was conducted in 2011 for a period of time which extended from January to August. It took place in the area of West Macedonia of Greece and more specifically in the county of Grevena. For the purposes of this field study, 760 sheep milk samples were collected, from 90 sheep farms, and labeled according to season (1= winter, 2= spring and 3= summer) and altitude (1= lowland, 2= semi-mountainous and 3= mountainous) of collection site. Thus, eight classes of ovine milk were developed. Then the samplings were submitted for analysis for fatty acid and terpene profiles determination with the use o GC-MS and SPME. The collected data were then submitted to statistical analysis, using ANOVA and Discriminant Analysis. The percentage of SFA in ovine milk was 63.6% of total fatty acids. The UFA accounted for the 30.7% of total fatty acids. The ratios of UFA/PUFA and ω-6/ω-3 were estimated at 0.49% and 2.89%, respectively. The CLA c9, t11 content was found at 0.96% of total fatty ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/37579
ND
37579
Εναλλακτικός τίτλος
Quality and origin determination of ovine milk with the use of plant substances and biomarkers
Συγγραφέας
Παπαλουκάς, Λουκάς Λεόντιος
Ημερομηνία
2015
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Τμήμα Γεωπονίας
Εξεταστική επιτροπή
Σινάπης Ευθύμιος
Αρσένος Γεώργιος
Παπανικολάου Κωνσταντίνος
Κυριάκου Γεώργιος
Μοσχάκης Θωμάς
Ντότας Δημήτριος
Αυδή Μελπομένη
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Επιστήμες Ζωικής Παραγωγής
Λέξεις-κλειδιά
Πρόβειο γάλα; Λιπαρά οξέα; Τερπένια; Εποχή
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
v, 121 σ., πιν., χαρτ., σχημ., γραφ.