Επίδραση των 1-MCP, σαλικυλικού οξέος και υπεροξειδίου του υδρογόνου στην ποιότητα και συντηρησιμότητα των καρπών ποικιλιών μηλιάς (Malus pumila M...

Περίληψη

Τα μήλα περιέχουν πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών με ωφέλιμη δράση για τον άνθρωπο και έχουν υψηλή συμμετοχή στη συνολική κατά κεφαλήν κατανάλωση φαινολών. Στόχος της διδακτορικής διατριβής ήταν να διερευνηθεί αν η προσυλλεκτική ή μετασυλλεκτική μεταχείριση με τις ουσίες σαλικυλικό οξύ (SA), υπεροξείδιο του υδρογόνου (H2O2) και 1-μεθυλο-κυκλοπροπένιο (1-MCP) (αέρια και υδατοδιαλυτή μορφή) μπορεί να επηρεάσει τον αντιοξειδωτικό μηχανισμό των δένδρων ή των καρπών μηλιάς ώστε να περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών και να διατηρούν υψηλότερη ποιότητα κατά τη συντήρηση. Για το σκοπό αυτό επιλέχθηκαν οι ποικιλίες ‘Redchief’, ‘Golden Delicious’ και ‘Granny Smith’. Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε οπωρώνες του ν. Καστοριάς (650 m υψόμετρο), στον οπωρώνα του Αγροκτήματος του ΑΠΘ (0 m υψόμετρο) (προσυλλεκτικά) και σε μήλα του ν. Καστοριάς (μετασυλλεκτικά). Οι καρποί συγκομίστηκαν στο εμπορικό στάδιο συγκομιδής, καθώς και σε πρώιμο στάδιο (ποικ. ‘Granny Smith’), και συντηρήθηκα ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Apples contain a variety of antioxidant substances with beneficial activity for human health and they are highly ranked for their contribution in per capita consumption of phenolics. The aim of this thesis was to study the potential use of substances like salicylic acid (SA), hydrogen peroxide (H2O2) and 1-methyl cyclopropene (1-MCP) (gaseous and aqueous form) in pre- or postharvest applications, in order to manipulate the antioxidant mechanism of trees or apple fruits and subsequently increase their antioxidant content to maintain the best possible quality during storage. For that reason, Redchief, Golden Delicious and Granny Smith cvs. were selected. Experiments were carried out at commercial orchards of Kastoria region (650 m altitude), in the Farm of the Aristotle University of Thessaloniki (0 m altitude) (preharvest) and on fruits of Kastoria region (650 m altitude) (postharvest). Fruits were collected at commercial harvest stage, as well as at an early stage for Granny Smith cv., ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/26953
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/26953
ND
26953
Εναλλακτικός τίτλος
Effect of 1-MCP, salicylic acid and hydrogen peroxide on quality attributes and storage of apple cultivar fruits (Malus pumila Mill.)
Συγγραφέας
Γιαννούσης, Κωνσταντίνος Ιωάννης
Ημερομηνία
2012
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονική
Εξεταστική επιτροπή
Βασιλακάκης Μιλτιάδης
Διαμαντίδης Γρηγόριος
Δρογούδη Παυλίνα
Γερασόπουλος Δημήτριος
Τσιράκογλου Βασίλειος
Μολασιώτης Αθανάσιος
Νάνος Γεώργιος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Γεωργία, Δασοκομία, και Αλιεία
Λέξεις-κλειδιά
Μήλα; Αντιοξειδωτικά; Συντήρηση; Ποιότητα; Σαλικυλικό οξύ; Υπεροξείδιο του υδρογόνου; 1-μεθυλοκυκλοπροπένιο (1-MCP); Φαινόλες
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
xi, 202 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.