Επίδραση της κατανάλωσης τσαγιού στην ελαστικότητα των μεγάλων αρτηριών

Περίληψη

Εισαγωγή: Υπάρχουν δύο κύρια είδη τσαγιού που καταναλώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο, το μαύρο και το πράσινο τσάι. Παρότι πολλές μελέτες έχουν δείξει αντίστροφη σχέση μεταξύ κατανάλωσης τσαγιού και καρδιαγγειακού κίνδυνου άλλες έχουν δείξει αντίθετα αποτελέσματα. Η αορτική σκληρία και τα ανακλώμενα κύματα είναι δείκτες νόσου και προγνωστικοί παράγοντες καρδιαγγειακού κίνδυνου. Η κατανάλωση τσαγιού έχει ευνοϊκή επίδραση στην ενδοθηλιακή λειτουργία όμως η επίδρασή της στην αορτική σκληρία και τα ανακλώμενα κύματα δεν έχει ακόμα μελετηθεί. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η εκτίμηση της οξείας και της χρόνιας (βραχείας διάρκειας) επίδρασης της κατανάλωσης μαύρου και πράσινου τσαγιού στην αορτική σκληρία και τα ανακλώμενα κύματα. Μέθοδοι: Στην οξεία μελέτη εκτιμήθηκε η επίδραση του μαύρου και του πράσινου τσαγιού στην αορτική σκληρία και τα ανακλώμενα κύματα σε 29 φαινομενικά υγιείς εθελοντές βάσει μιας τυχαιοποιημένης μονά τυφλής ελεγχόμενης με placebo διασταυρούμενης δοκιμασίας. Στην υπομ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Introduction: There are two types of tea mainly consumed worldwide black and green tea. While many studies have shown an inverse relation between tea consumption and cardiovascular risk other studies have shown opposite results. Aortic stiffness and wave reflections are markers of cardiovascular disease and prognosticators of cardiovascular risk. Tea consumption exerts beneficial effects on endothelial function, however, its effect on aortic stiffness and wave reflections has not been evaluated yet. The aim of the present study was to assess the acute and the chronic (short term) effect of black and green tea consumption on aortic stiffness and wave reflections. Methods: In the acute study the effect of black and green tea on aortic stiffness and wave reflections was assessed in 29 apparently healthy volunteers in a randomized single blind sham-procedure controlled cross-over design. In the black tea sub study 16 subjects (age 31±4 years, 10 male) received: i) 6 g of black tea, ii) 175 ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/23449
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/23449
ND
23449
Εναλλακτικός τίτλος
The effect of tea consumption on the elastic properties of the great arteries
Συγγραφέας
Αλεξόπουλος, Νικόλαος του Αλέξιος
Ημερομηνία
2008
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Ιατρικής. Τομέας Παθολογίας. Κλινική Α' Καρδιολογική Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Αθηνών
Εξεταστική επιτροπή
Στεφανάδης Χριστόδουλος
Δημόπουλος Αθανάσιος-Μελέτιος
Πατσούρης Ευστράτιος
Λεκάκης Ιωάννης
Τουμανίδης Σάββας
Τούσουλης Δημήτριος
Βλαχόπουλος Χαράλαμπος
Τούτουζας Παύλος
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΚλινική Ιατρική
Λέξεις-κλειδιά
Τσάι; Αρτηρίες, Ελαστικές ιδιότητες; Αορτική σκληρία; Ανακλώμενα κύματα; Ταχύτητα σφυγμικού κύματος; Φλαβονοειδή; Κατεχίνες
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
180 σ., εικ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)