Μελέτη της επίδρασης του λίπους και του σιδήρου στη βιοδραστικότητα αφεψημάτων τσαγιού

Περίληψη

Το τσάι είναι το δεύτερο σε κατανάλωση ποτό παγκοσμίως, μετά το νερό, ενώ πληθώρα κλινικών και επιδημιολογικών μελετών καταδεικνύει τις σημαντικές ευεργετικές δράσεις του εντός του οργανισμού. Αν και η βιοδραστικότητα του τσαγιού έχει μελετηθεί εκτενώς, υπάρχει έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον για τη διερεύνηση του ρόλου διαφόρων διατροφικών παραγόντων οι οποίοι δύναται να επηρεάζουν τους μηχανισμούς βιοπροσβασιμότητας και βιοδιαθεσιμότητας των συστατικών του με συνέπεια την τροποποίηση των βιολογικών του δράσεων. Οι κύριοι στόχοι της παρούσας διδακτορικής διατριβής ήταν: • Η διερεύνηση της βιοδραστικότητας του τσαγιού με χρήση βιοχημικών δεικτών που σχετίζονται με την αντιοξειδωτική του ικανότητα, το λιπιδαιμικό προφίλ, τη φλεγμονή και την έκφραση γονιδίων που εμπλέκονται στις καρδιαγγειακές παθήσεις. • Η διερεύνηση της επίδρασης δύο διατροφικών παραγόντων, συγκεκριμένα του σιδήρου και του λίπους, στην βιοδραστικότητα του τσαγιού. Για την επίτευξη των στόχων της μελέτης, ο πειραματικός ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Tea is second in beverage consumption worldwide. Clinical and epidemiological studies show that tea exerts bioactivity that is beneficial to health. However there is little information on whether various dietary factors may interact with the components of tea and consequently affect the bioaccesibility and bioactivity of tea components. The objective of the study was to investigate in mice and subsequently in humans: • tea bioactivity with the use of biochemical indicators that are related to antioxidant activity, lipidemic profile, inflammation and expression of genes that are involved in the cardiovascular disease. • the effect of two dietary factors, specifically iron and fat, in tea bioactivity. To reach these objectives, a series of experiments were designed and conducted: A) Evaluation of antioxidant capacity of tea in vitro. Infusions of green tea with higher catechin content had higher antioxidant capacity (Ferric Reducing Antioxidant Power (FRAP) and Oxygen Radical Absorbance ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/22048
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/22048
ND
22048
Εναλλακτικός τίτλος
Study of effect of iron and fat on tea bioactivity
Συγγραφέας
Κουτελιδάκης, Αντώνιος Εμμανουήλ
Ημερομηνία
2010
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων. Εργαστήριο Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων. Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου
Εξεταστική επιτροπή
Καψοκεφάλου Μαρία
Ζαμπέλας Αντώνιος
Κωμαΐτης Μιχαήλ
Δροσινός Ελευθέριος
Ζέρβας Γεώργιος
Παναγιωτάκος Δημοσθένης
Ραλλίδης Λευκιανός
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Γεωργική Βιοτεχνολογία
Λέξεις-κλειδιά
Τσάι; Βιοδραστικότητα; Σίδηρος; Λίπος; Αντιοξειδωτική ικανότητα ιστών; Καρδιαγγειακές παθήσεις; Αντιοξειδωτικά και γονίδια; Μελέτες με ζώα και ανθρώπους
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
xii, 282 σ., εικ.