Μελέτη των μοριακών μηχανισμών πρόκλησης βλαβών στο DNA και απόπτωσης μετά από έκθεση κυττάρων σε οξειδωτικό στρες

Περίληψη

Η παρούσα μελέτη είχε ως στόχο την εξέταση ελαιόλαδων από διάφορες περιοχές της Ελληνικής περιφέρειας, αλλά και εκχυλίσματα που προέρχονται από τα φύλλα ελιάς, τον ελαιόκαρπο, το ελαιόλαδο και τα απόβλητα της διαδικασίας παραγωγής του ελαιόλαδου. Οι ενώσεις που μελετήθηκαν είχαν μικρές δομικές διαφορές και εξετάστηκαν ως προς την ικανότητα τους να προστατεύουν το DNA κυττάρων Jurkat. Παράλληλα οι ενώσεις μελετήθηκαν ως προς την ικανότητα τους να εκκαθαρίζουνελεύθερες ρίζες καθώς και να δεσμεύουν ενδοκυττάριο σίδηρο. Από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε ότι η ικανότητα των ενώσεων να εκκαθαρίζουν ελεύθερες ρίζες δε συνδέεται με την ικανότητα τους να προστατεύουν τα κύτταρα από την δράση του Η₂Ο₂ ενώ η σιδηροδεσμευτική δράση είναι υπεύθυνη για την κυτταρική προστασία. Στη συνέχεια εξετάστηκε η δράση 2 φαινολικών ενώσεων, της υδροξυτυροσόλης και της τυροσόλης ως προς την απόπτωση που προκαλεί το Η₂Ο₂. Η υδροξυτυροσόλη προστάτευσε τα κύτταρα και από την απόπτωση σε αντίθεση με την τυροσόλη η ο ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In the present study, the ability of olive oils from different parts of Greece and extracts from olive leaves, olives, olive oil and waste waters to protect cellular DNA against Η₂Ο₂-induced damage was evaluated. Besides that, the most active compounds among them were further investigated, especially phenolic acids. The phenolic compounds studied, were examined for their ability to protect DNA of Jurkat cells that are exposed to increasing concentrations of Η₂Ο₂. Also they were evaluated for their ability to scavenge free radicals and to chelate intracellular iron. The results showed that the ability of the phenolic acids to protect cellular DNA against Η₂Ο₂ induced damage cannot be correlated with their ability to scavenge free radicals. On the other hand, the impressive point was that the ability of phenolic acids to chelate iron and their protective ability was excellent correlated. The next step was to examine the effects of two selected phenolic acids hydroxytyrosol and tyrosI, ag ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/21107
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/21107
ND
21107
Εναλλακτικός τίτλος
Study of the molecular mechanisms of hydrogen peroxide induced DNA damage and apoptosis
Συγγραφέας
Νούσης, Λάμπρος του Κωνσταντίνος
Ημερομηνία
2007
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Ιατρικής. Τμήμα Ιατρικής. Τομέας Λειτουργικός - Κλινικοεργαστηριακός. Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Γάλαρης Δημήτριος
Φώτσης Θεόδωρος
Σκαλτσούνης Λέανδρος
Φριλίγγος Ευστάθιος
Τσελέπης Αλέξανδρος
Σταλίκας Κων/νος
Τζαβάρας Θεόδωρος
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΒασική Ιατρική
Λέξεις-κλειδιά
Ελαιόλαδο; Ελαιόλαδο, Φαινολικές ενώσεις; Υπεροξείδιο υδρογόνου; Οξειδωτικό στρες; DNA, Βλάβες; Απόπτωση; Υδροξυτυροσόλη; Πρωτεΐνες BCL - 2
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
160 σ., εικ., ευρ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)