Επίδραση προ- και μετασυλλεκτικών παραγόντων στο λήθαργο, τη σύσταση και τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά κονδύλων πατάτας

Περίληψη

Within the scope of this work was to profile the storage behavior of choice potato (Solanum tuberosum L.) cultivars introduced, cultivated and processed, primarily into crisps, by the local industry in Cyprus. Their cold chipping performance with respect to storage temperature and their potential for reconditioning to acceptable processing quality following long-term cold storage were profiled and evaluated, as an alternative to conventional chemical sprout control. Tuber sugar accumulation patterns, chipping performance, sprouting behavior and tuber fresh weight loss (FWL) were defined and their relations examined. Hypothetical interference of potato crop nitrogen (N) fertilization on cold storage behavior and reconditioning potential was tested. Finally, the application of hot water treatment (HWT) was assessed as a means for improving the effectiveness of reconditioning. Fry color (FCL) demonstrated a hi ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/20045
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/20045
ND
20045
Εναλλακτικός τίτλος
Impact of pre- and postharvest factors on dormancy, composition and processing quality of potato tubers
Συγγραφέας
Κυριάκου, Μάριος Κωνσταντίνος
Ημερομηνία
2009
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονική. Τομέας Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Γεωργία, Δασοκομία, και Αλιεία
Λέξεις-κλειδιά
Πατάτα; Θερμοκρασία διατήρησης; Λήθαργος; Αναστολή φυτρώματος; Τεχνολογικά χαρακτηριστικά; Λίπανση αζώτου; Θερμική μεταχείριση; Διαπερατότητα μεμβρανών
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
120 σ. : σχημ, πίνακες