Μελέτη της τοξικότητας βορίου στην ελιά

Περίληψη

Η παρούσα εργασία αποτελείται από τέσσερα πειράματα, και είχε ως σκοπό την μελέτη της επίδρασης της υψηλής συγκέντρωσης Β στο θρεπτικό διάλυμα, στην αύξηση, τη χημική σύσταση, τη φωτοσύνθεση, το υδατικό δυναμικό των φύλλων και το επίπεδο πολυαμινών στην ελιά. Επίσης μελετήθηκε η επίδραση της μορφής του χορηγούμενου Ν καθώς και του εμβολιασμού, στην απορρόφηση και κατανομή του Β και άλλων στοιχείων στα φυτά. Χρησιμοποιήθηκαν νεαρά φυτά διαφόρων ποικιλιών που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας. Το χορηγούμενο διάλυμα Hoagland 50% τροποποιήθηκε με συγκεντρώσεις Β που κυμαίνονταν από 0,27 έως 20 mg Β L⁻¹. Γενικά, η αύξηση των φυτών επηρεάστηκε αρνητικά από την αύξηση του Β στο θρεπτικό διάλυμα. Στο 1° πείραμα, μελετήθηκαν οι ποικιλίες Μεγαρίτικη, Χονδρολιά Χαλκιδικής, Αμφίσσης και Καλαμών. Στις αναλύσεις περιλαμβάνεται μόνο το υπέργειο τμήμα των φυτών. Το Β των φυτών αυξήθηκε γραμμικά με τη συγκέντρωση Β στο θρεπτικό διάλυμα. Τα επίπεδα Β του μάρτυρα και της περίπτωσης 0,5 mg Β L⁻¹ δε διέφεραν ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The present study consists of four experiments, and the aim of this research was to study the influence of high Β concentration in nutrient solution on plant growth, chemical composition, photosynthesis, leaf water potential and polyamines level, in olive. Moreover, it was studied the influence of Ν form, as well as that of grafting, on the absorption and distribution of Β and of other elements, within plants. The plants belong to different cultivars, widespread in our country. The nutrient solution was modified Hoagland (50%), with Β concentrations that varied between 0,27 and 20 mg L⁻¹. Generally, plant growth was negatively affected by Β concentration increase, in nutrient solution. In the 1st experiment, the cultivars Megaritiki, Chondrolia Chalkidikis, Amfissis and Kalamon were studied. The chemical analysis refers to only the superterrestrial part of the plants. The Β in plants was increased linearly by the increase of Β concentration in nutrient solution. The Β level in the cont ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/13489
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/13489
ND
13489
Εναλλακτικός τίτλος
A study of boron toxicity in olive
Συγγραφέας
Χατζησαββίδης, Χρήστος (Πατρώνυμο: Α.)
Ημερομηνία
2002
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας
Εξεταστική επιτροπή
Θεριός Ιωάννης
Μισοπολινός Νικόλαος
Γκατζιάνας Αθανάσιος
Δημάση-Θεριού Κορτέσσα
Νοϊτσάκης Βασίλειος
Αλιφραγκής Δημήτριος
Βογιατζής Δημήτριος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και Κτηνιατρική
Γεωπονία, Δασολογία και Αλιεία
Λέξεις-κλειδιά
Βόριο; Ελιές; Τοξικότητα; Τοξικότητα βορίου; Θρέψη; Φωτοσύνθεση
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
xxiii, 379 σελ., εικ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)